Húsz embert lefejeztek a dzsihadisták Mozambikban, az erőszak elől menekülők hajótörést szenvedtek

Kitekintő – 2020. november 5., csütörtök | 14:19

Az Iszlám Állam Közép-Afrikai Tartományának (ISCAP) terroristái október 31-én délelőtt megtámadták Magaia, Nchinga, Namacunde, 24 de Março, Muatide és Muambula falvakat a Mozambik északi részén fekvő Cabo Delgado tartományban. A túlélők elmondása szerint a támadók húsz embert, köztük tizenöt fiatalt fejeztek le 24 de Marçóban, míg Nchingából gyermekeket raboltak el.

A Muidumbe körzetben zajlott rajtaütések egyik célja az volt, hogy a falvakban élő fiatalokat erőszakkal a dzsihadisták közé sorozzák. Áprilisban szintén ebben a körzetben a terroristák ötvenkét civilt fejeztek le, mert nem voltak hajlandók csatlakozni hozzájuk. A dzsihadisták több lakóhelyet is felgyújtottak, ráadásul szabotálhatták a kommunikációs infrastruktúrát is, ugyanis a támadást követően a Muidumbéval való mobilkommunikáció akadozni kezdett.

Muidumbe falvainak lerohanása valószínűleg a múlt hét eleji offenzíva megtorlása volt, akkor ugyanis a védelmi és biztonsági erők megtámadták a terroristák legfőbb támaszpontját, a Mocimboa da Praia területén található, „Szíria bázis” néven ismert tábort. A mozambiki biztonsági erők jelentése szerint száznyolc terroristát öltek meg a műveletek közben.

A dzsihadista erőszak Cabo Delgado tartományban veszélybe sodorta az aratást is, ugyanis több ezer földműves menekült el a terrortámadások elől. A termést már így is veszélyeztették az áradások, valamint a kártevő rovarok elszaporodása. Becslések szerint legalább 400 ezer ember menekült el a tartományból. November 1-jén több mint negyvenen vesztették életüket, amikor az erőszak elől menekülő 74 embert szállító hajó elsüllyedt Ibo és Matemo szigete között, a tartomány fővárosától, Pembától északra.

Mindeközben az észak-mozambiki terroristák átkeltek a Tanzánia és Mozambik határán húzódó Ruvuma folyón, hogy lesújtsanak néhány tanzániai falura. A tanzániai rendőrség szerint több mint háromszáz felfegyverzett, valószínűleg az Iszlám Állam Közép-Afrikai Tartományához tartozó harcos rohanta le a folyó menti Kitaya falut, ahol házakat romboltak le és legalább húsz embert megöltek.

A biztonsági erők forrásai szerint a terrorcsoport fiatalokat akart besorozni a határ menti területeken, főként Pwani, Tanga és Mtwara tartományokban, melyeknek lakosai társadalmi, gazdasági és politikai szempontból is ellenérzéseket táplálnak a tanzániai hatóságokkal szemben. A dzsihadisták pedig kihasználják a munkanélküli fiatalok elégedetlenségét, hogy saját propagandájukat terjesszék, és újabb harcosokat toborozzanak soraikba.

Mozambik Délkelet-Afrikában található, az Indiai-óceán partján. Az országot 1498-ban Vasco da Gama fedezte fel Európa számára. 1919-ben ismét Portugália gyarmata lett, majd tengerentúli tartományává vált. 1973-ban portugál-mozambiki átmeneti kormány alakult az országban. Mozambik 1975. június 25-én nyerte el függetlenségét.

2007-es becslés alapján a lakosság 28,4 százaléka római katolikus, az iszlám követőinek aránya 18 százalék, a keresztény cionistáké (zionist: afrikai független keresztény egyház) 15,5 százalék, a protestánsoké pedig 12,2 százalék. Az iszlám vallás főleg északon elterjedt.

(Forrás: Wikipédia)

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás és fotó: Fides hírügynökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria