Húsz éve indultak újra a diplomáciai kapcsolatok a Szentszékkel

Kitekintő – 2010. február 9., kedd | 15:36

Húsz éve, 1990. február 9-én írta alá Németh Miklós miniszterelnök és Agostino Casaroli bíboros hazánk és a Szentszék közti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről szóló egyezményt.

Lapunk, az akkor sokszorosított eljárással megjelentetett Magyar Kurír híradása szerint az egyezményt délelőtt 11 órakor írták alá az Országház Kupolatermében. Az ünnepségen jelen volt Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Dankó László kalocsai és Seregély István egri érsek, Pozsgay Imre államminiszter, Kovács László külügyminiszter-helyettes és Sarkadi Nagy Barna, az Egyházpolitikai Titkárság vezetője.

Hazánk és a Szentszék diplomáciai kapcsolatai 1945 áprilisában szakadtak meg, a szovjetek által irányított Szövetséges Ellenőrző Bizottság döntésének értelmében – írja a Magyar Kurír 1990. február 10-i száma. Magyarország majd' húsz év múlva, 1964-ben kötött a Vatikánnal részleges megállapodást, amely „rögzítette a nézetkülönbségeket, de tartalmazott megegyezéseket is”. Az egyezmény értelmében hazánkat nagykövet képviseli a Vatikánban, míg a Szentszéket apostoli nuncius Budapesten.

Casaroli az aláírást követő sajtótájékoztatón a miniszterelnök nyilatkozata után elmondta: az egyház illetékesnek tekinti magát az ifjúság nevelésében, a egészségügyben, valamint a szolidaritás jegyében síkra száll a legjobban rászorulók mellett.

Előző nap, február 8-án ünnepi szentmisével emlékeztek meg Mindszenty József hercegprímás elítélésének 41. évfordulójáról. A szentmisén részt vett Agostino Casaroli bíboros és a vele a másnapi ünnepségre hazánkba érkezett delegáció.

Magyar Kurír