Húszéves a Magyarországi Katonai Ordinariátus

Hazai – 2014. február 6., csütörtök | 12:50

Hálaadó szentmisével és DVD-bemutatóval ünneplik a Magyarországi Katonai Ordinariátus fennállásának huszadik évfordulóját – tájékoztatta szerkesztőségünket Berta Tibor, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke.

A Magyarországi Katonai Ordinariátus 2014-ben emlékezik arra, hogy hazánkban két évtizeddel ezelőtt szervezték újjá és hozták létre a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálatot.

„Az évforduló arra kötelez bennünket, hogy hálát adjunk a mindenható Istennek az elmúlt húsz év megtartó és gondviselő ajándékaiért, valamint köszönetünket fejezzük ki mindazok felé, akik szolgálatunk alapjait létrehozták, feltételeit megteremtették, tevékenységünket segítették és lelkipásztori teendőinket támogatták” – írta Berta Tibor, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke.

Február 19-én 18 órakor a Budavári Nagyboldogasszony-templomban Bíró László tábori püspök és a katolikus tábori lelkészi kar ünnepi hálaadó szentmisét mutat be. Megemlékeznek a Magyar Honvédelem valamennyi elhunyt katonájáról; fejet hajtanak tábori lelkész elődeik előtt, akik az 1848-49-es szabadságharcban, az első és második világégésben segítették lelkipásztori szolgálatukkal a magyar katonákat.

A szentmisét követően, 19 órakor – ugyancsak a Mátyás-templomban – mutatják be azt a Honvédelmi Minisztérium Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Nonprofit Kft. gondozásában megjelent DVD-t, amelynek felvételeit a Katonai Filmstúdió rögzítette 2012-2013-ban Budapesten, Jákon, Pannonhalmán, Tihanyban, Veszprémben és Zircen a Magyar Honvédség Légierő Zenekar (Veszprém) által játszott egyházi népénekekből.

Katonai Ordinariátus/Magyar Kurír