Idén is egyénileg tartják meg a pápa és a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlatát

Ferenc pápa – 2022. január 25., kedd | 12:07

A koronavírus-járvány miatt idén sem közösen tartják meg Ferenc pápa és munkatársai nagyböjti lelki programját, melynek hagyományosan az Isteni Mesterről elnevezett aricciai vendégház adott otthont. A Szentatya és a Római Kúria tagjai március 6. és 11. között egyéni lelkigyakorlatot végeznek – derül ki a szentszéki sajtóközpont közleményéből.

Ferenc pápa arra kérte a Rómában szolgáló bíborosokat, a dikasztériumok és a Római Kúria vezetőit, hogy egyénileg vonuljanak vissza lelkigyakorlatra március 6. és 11. között.

A lelkigyakorlat hetében – miként az elmúlt évben is – szüneteltetik a pápa valamennyi tevékenységét, így tehát a március 9-i szerdai általános audiencia is elmarad.

*

A Szentatya 2021-ben az Abbi a cuore il Signore (Az Úr legyen szívedben) című könyv egy-egy példányával ajándékozta meg a lelkigyakorlatot végző munkatársait. A kötetet Daniele Libanori SJ szerkesztette. Kísérőlevelében Ferenc pápa reményét fejezte ki, hogy a könyv mindenkinek segítséget nyújt a lelki életében.

A 17. századi kézirat – amelyet egy ciszterci szerzetes, Maestro di San Bartolo írt a Ferrara közelében található San Bartolo kolostorban – jegyzetek gyűjteménye, amelyeket kézzel írtak papírlapokra egyházi latin nyelvezettel, és amelyre véletlenül találtak rá Ferrarában. A kötet szerkesztője az előszóban ismerteti, hogy Maestro di San Bartolo ezeket a jegyzeteket feltehetőleg személyes használatra szánta prédikálásához. A kötet számos elmélkedést, megjegyzést és bibliai utalást tartalmaz, továbbá egy rövid értekezést a halálos bűnökről. A józan ész bölcsességeit tartalmazza – írta Libanori atya. – A jegyzetek az Egyház érzékenységét és tapasztalatait összegzik a lelkivezetés terén. Hasznos olvasmány „önmagunk legyőzéséhez és a gyorsabb Isten felé haladáshoz”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Acistampa.com; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria