Időutazás a NEK TV-vel

Hazai – 2020. október 20., kedd | 12:57

Kalocsa, Esztergom, Győr, Paks – helyek, ahol nemrég járt a NEK TV. Igazi időutazásra hívnak Szent Istvántól a 20. századon át napjainkig. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek Esztergom után a második legrégebbi magyar egyházmegyében szolgál. A „puszták püspöke” is vendégül látta a NEK TV-t.

A Szent István által alapított érsekség viharokkal teli évezredes múltra tekint vissza. Ezt jól szimbolizálja, hogy Kalocsán a felújított barokk székesegyház alatt két korábbi épület maradványai vannak. Az évszázadok során a szívós, kemény építkezést a templom pusztulása követte. Ám a falak újra és újra felépültek. Ha valaki szeretné testközelből is felfedezni Szent István örökségét, akkor ehhez tökéletes hely Kalocsa. A feltárt altemplomban megmaradt az első székesegyház padozata, ahol első uralkodónk kétszer biztosan járt. Itt nyugszik Szent Asztrik is, aki koronát hozott Istvánnak, és akire első királyunk rábízta az érsekséget.

Találkozhatunk a NEK TV 8. adásában Kutas Attilával is. Paks plébánosa beszélt az útkereséséről, arról, hogy zenei pályára, karmesternek készült, majd vállalkozó volt, míg végül rátalált a hivatására. Kiderült, hogy egy pap számára is olykor kihívást, szenvedést jelent az, hogy az imádság során kilépjen az önmaga körüli pörgésből, és észlelje Istent.

Az imádság lélegzetvétel. Nem búslakodni, panaszkodni kell benne, hanem odafigyelni. Odafigyelni arra, aki megfogja a kezem és vezet”

– hangzik el a Kutas Attilával készült interjúban.

Az adás végén a NEK kulisszái mögé kalauzolják el a nézőket Győr és Esztergom érintésével.

Az adást ITT nézhetik meg.

Forrás és fotó: NEK honlapja

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria