A sátoraljaújhelyi Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban az idei tanévben úgy tették emlékezetessé ezt az ünnepet, hogy a világ kenyerei közül a franciaországi, norvégiai és portugáliai kenyérfélék témájában kellett elmélyülniük az intézmény pék tanulóinak. Azért ezen országokat tűzték ki célul az oktatók, mert a Georgikon diákjainak ezekben az országokban van lehetőségük szakmai gyakorlatot teljesíteniük, így ebben a formában is fontosnak tartották szélesíteni látókörüket. A fiatalok az így szerzett ismereteket plakátokon mutatták be, emellett kiállítást készítettek Magyarország kenyérféléiből – tájékoztatott Moravszki Melinda élelmiszeripari mérnöktanár.
A pékek világszövetségének 2001-es kongresszusán született a döntés, hogy október 16. legyen a kenyér világnapja. A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikke, a kenyér jelentőségét. Már közel harminc ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel e napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy felhívjuk a figyelmet a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére.
Forrás: Migorkat.hu
Magyar Kurír
Kapcsolódó fotógaléria