Ilyet még nem látott Afrika – Piros zsigulival indul Bamakóba egy plébános

Hazai – 2019. december 10., kedd | 15:52

A Budapest–Bamako-rali az utolsó nagy, kontinenseken átívelő amatőr autós kalandtúra. A január 31-én kezdődő idei versenyre benevezett a somogyhárságyi plébános, Molnár Attila és a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) végzett közgazdász barátja, Fáth Gergely. Autójuk egy piros zsiguli lesz, amely Gergely nagypapájáé.

A plébános és a közgazdász felkeresték a Pécsi Tudományegyetemet, hogy reklámfelületet biztosítva az intézménynek az autón, az egyetem támogassa a kezdeményezést. A PTE azonban ennél továbbment az együttműködés terén, hiszen az intézmény nevében a „zsigulis csapat” a mintegy 8300 kilométeres út során adománycsomagokat juttat el a rászoruló afrikai térségekben tanuló fiataloknak.

Az ajándékcsomagokat december 9-én adta át a PTE vezetése nevében Lengvárszky Attila rektori kabinetvezető és Tarrósy István, a PTE Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság vezetője Molnár Attila atyának és Fáth Gergelynek.

Lengvárszky Attila köszöntőjében elmondta, a PTE évek óta kiemelt figyelmet fordít a speciális igényű hallgatókra, és most ezt az ügyet is az „érzékeny egyetem” és a „befogadó egyetem” programok részeként karolja fel, hiszen rászorulókon tud segíteni az intézmény.

Tarrósy István igazgató, egyúttal a PTE Afrika Kutatóközpontjának vezetője utalt rá, hogy húsz afrikai országból közel négyszáz hallgató tanul a pécsi egyetemen, így a PTE nemzetköziesítési programjában az afrikai térség is hangsúlyosan szerepel. Az ajándékcsomagok kapcsán arról beszélt az igazgató, hogy nem véletlenül főleg a tanuláshoz kapcsolódó eszközöket – írószereket, füzeteket – tartalmaznak a csomagok, hiszen ebben komoly hiányt szenved a nyugat-afrikai térség, amerre a rali útvonala is vezet.

Molnár Attila plébános és Fáth Gergely kiemelték, hogy a Pécsi Tudományegyetem volt az első intézmény, amely segítő kezet nyújtott. Számukra egyfajta zarándoklat, „autós El Camino” ez a kaland, aminek az igazi célja és értelme a jótékonyság, hiszen segíteni tudnak a rászorulókon az útjuk során.

Forrás és fotó: Pécsi Tudományegyetem

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria