In memoriam Lukácsházi Győző – Portréműsorral emlékezik a Katolikus Rádió

Kultúra – 2022. augusztus 9., kedd | 12:22

Hosszan tartó súlyos betegség után július 26-án, 69 évesen elhunyt a sokak által tisztelt és szeretett tubaművész és szerkesztő-műsorvezető, Lukácsházi Győző. Magyar Kornél még 2019 februárjában készített vele portrébeszélgetést a Magyar Katolikus Rádió számára. A műsort augusztus 14-én, a Zenei barangolás sorozatban 20 óra 04 perctől ismét meghallgathatjuk.

„Győző bácsi” számos népszerű, országosan ismert gyermekműsor atyja, de örökké kedélyes személyiségét őrzik az általa írt és előadott zenés meséinek lemezfelvételei is.

A Zeneakadémián a legmélyebb hangú fúvós hangszeren, a tubán szerezte művész-tanári diplomáját, és ez mintegy jelképként is kísérte életét: miként hangszere, ő maga is biztos alapja volt kisebb-nagyobb közösségeinek – elsősorban családjának, amelynek tagjai aktív részt vállaltak további ismeretterjesztő tevékenységében. A korábbi nagy zenepedagógusok, Lukin László, Ugrin Gábor, Varga Károly és a többi legendás tanár helyébe állva – átvéve tőlük a Kodály Zoltán indította stafétabotot – járta az országot.

Szórakoztató műsoraival a 6–12 éves gyermekek több generációját vezette be zenés meséin keresztül a klasszikus muzsika örömeibe. A Magyar Rádióban, a Bartók rádió főszerkesztőségben indult ismeretterjesztő tevékenysége a Tuba Tóbiás és a Partitúra játékos sorozataival. 1998-ban az International Buda Stage zenei vezetőjeként útjára indította a BonBon Matinét, melynek keretében évadonként 130 előadáson 35-40 ezer gyermeket és családjukat kalauzolta a hangversenytermek világába. Egész életén át, szinte normatív támogatás nélkül, de annál nagyobb elhivatottsággal végezte munkáját, amelyet kétszer Artisjus díjjal, valamint eMeRTon, illetve Bánffy Miklós-díjjal honoráltak.

Forrás és fotó: Magyar Katolikus Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria