Indiába látogat Ferenc pápa?

Kitekintő – 2021. január 21., csütörtök | 15:32

Meg kell tenni a szükséges hivatalos lépéseket, hogy Indiába hívhassák Ferenc pápát: többek között erről folytatott megbeszélést Narendra Modi miniszterelnökkel az Indiai Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a szír malabár egyház, valamint a szír malankár egyház vezetője január 19-én.

A Fides hírügynökség értesülése szerint a körülbelül 45 percig tartó beszélgetés során azokról a kérdésekről és kihívásokról is szó esett, melyekkel a keresztény közösségnek kell szembenéznie Indiában.

A kormányfővel folytatott megbeszélésen Oswald Gracias bíboros, az Indiai Katolikus Püspöki Konferencia elnöke; George Alencherry bíboros, a szír malabár egyház vezetője, valamint Baselios Cleemis bíboros, a szír malankár egyház vezetője vett részt.

„Nagy lélegzetvételű témákról beszéltünk. Szó volt az egyház országos szintű indiai tevékenységeiről, főként arról, miként munkálkodnak a katolikus intézmények az oktatás, valamint az egészségügyi és a szociális ellátás különböző területein. Tárgyaltunk arról is, milyen módon tudna az egyház együtt dolgozni a kormánnyal” – mondta Gracias bíboros a találkozóról.

Gracias bíboros szerint: „Modi támogatja Ferenc pápa meghívását Indiába. A miniszterelnöknek találnia kell egy megfelelő időpontot a Szentatya meghívásához, figyelembe véve a jelenlegi, világjárvány sújtotta egészségügyi és biztonsági helyzetet Indiában.” A főpásztor felvetette a gazdák kérdésének témáját is, kérve, hogy „találják meg a helyes megoldást”. A miniszterelnök kijelentette, hogy kormánya mindent megtesz ez ügyben.

Egy másik megoldandó probléma, amiről tárgyaltak, Stan Swamy jezsuita atya esete volt, akit az emberi jogokért folytatott küzdelme miatt tartóztattak le. Amint arról Gracias bíboros is beszámolt: a miniszterelnök kifejezte, tisztában van a helyzettel, de mivel egy független hatóság foglalkozik az üggyel, a kormány nem kíván beleavatkozni.

A bíborosok beszámoltak a miniszterelnöknek az egyház koronavírus-járvány idején végzett figyelemre méltó munkájáról. A Katolikus Egyház és a hozzá kapcsolódó szervezetek a pandémia alatt több mint 15,2 millió rúpiát fordítottak arra, hogy gondoskodni tudjanak a szegényekről. Az indiai Karitász különböző szervezetei legalább kétmillió embert értek el. „Továbbra is készen állunk, hogy azonnali segítséget nyújtsunk az indiai embereknek” – hangsúlyozta a püspöki konferencia elnöke.

Az Indiában élő vallási kisebbségekkel (keresztények, muszlimok és mások) kapcsolatban Alencherry bíboros a miniszterelnökhöz fordulva kiemelte „a javak és szolgáltatások igazságos elosztásának szükségességét”, és a vallásközi harmónia előmozdításának sürgősségét hangsúlyozta. E kérdésekben a miniszterelnök is egyetértett velük.

A külföldi adományokat szabályozó törvény (Foreign Contribution Regulation Act, FCRA) kapcsán – amely a katolikus szervezetek számára is akadályozza a külföldi támogatások fogadását – a miniszterelnök a rendelkezés igazolásaként kifejezte: „Számos szervezet kapott pénzt külföldről anélkül, hogy megfelelő módon könyvelést vezettek volna róla.” Cleemis bíboros azt kérte, hogy a szövetségi kormány által a rászorulóknak szánt forrásokat igazságosan osszák szét.

A bíborosok a dalitok támogatásának problémájára is kitértek, külön kiemelve a köztük élő keresztényeket. „Foglalkozni kell ezekkel az emberekkel, be kell vonni őket a társadalomba” – mondták, egyetértésben a dalitok egyéni és társadalmi támogatását szorgalmazó miniszterelnökkel. A bíborosok azt javasolták, hogy ne vallási, hanem gazdasági kritériumok szerint járjanak el, ha lehetővé teszik a dalitok hozzáférését az oktatáshoz, a szociális ellátásokhoz, illetve ha megvalósul a társadalmi integrációjuk.

Gracias bíboros a miniszterelnökhöz fordulva leszögezte, hogy „az Egyház nem politizál, nem támogat egyetlen politikai pártot sem; mindig a politika fölött áll. Amit mi szeretnénk, az egy jó kormány. Célunk a szegények gondozása, a gazdaság növekedése, az igazságosság, az emberek és az ország fejlődése”.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: The Examiner Catholic Newsweekly/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria