Indiában járt Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök

Hazai – 2011. február 16., szerda | 11:39

Indiában járt Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök Sebastian Madassery verbita szerzetessel, a Pápai Missziós Művek magyarországi igazgatójával azon alkalomból, hogy a Madhya Pradesh államban található Panchkuiban elkészült egy kollégium, amelyhez egyházmegyéje hívei is hozzájárultak adományaikkal.

Amikor elkészült, meghívtak, hogy áldjam meg, avassam fel az épületet – mondta Kiss-Rigó László a Vatikáni Rádiónak. – Ez a központ Mumbaitól ötszáz kilométerre északkeletre fekszik. Olyan törzs lakja, ami körülbelül száz éve vált kereszténnyé a verbita atyák missziós tevékenységének köszönhetően. A kollégium egy helyi katolikus iskola kollégiuma, ahova a környező településekről érkeznek gyerekek.

A keresztények ott néznek szembe nehézségekkel, ahol elszórtan, kisebbségben élnek a hinduk között – tette hozzá a püspök. Mint mondta: ott sem elsősorban vallási ellentétről van szó, hiszen a kereszténységben azok látnak veszélyt, akik szeretnék fenntartani a kasztrendszert, ami ugyan hivatalosan már nem létezik, de még áthatja a társadalmat.

Kiss-Rigó László arra is rámutatott, hogy Magyarországon tucatnyi indiai pap, szerzetes végez szolgálatot, nemsokára pedig egy egyházmegyés pap is érkezik ide pár évre. Az apostoli nunciatúrán is dolgozik indiai, és a Szeged-Csanádi Egyházmegyében is él indiai szerzetesnő.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír