Indiai katolikusok a politikai vezetőkhöz fordultak a vallási kisebbségek elleni erőszak miatt

Kitekintő – 2022. május 26., csütörtök | 15:39

Azonnali lépések a vallási kisebbségek, különösen az indiai keresztények és muszlimok elleni gyűlölet és erőszak megállítása érdekében – ezt kéri az indiai katolikusok szervezete, az All India Catholic Union (AICU) az ország miniszterelnökétől. A Fides nemzetközi hírügynökség május 25-én számolt be az AICU országos elnöke, Lancy D’Cunha által közzétett üzenetről.

A vallási kisebbségekkel szembeni gyűlölet, mely az elmúlt hónapokban felkavarta India vallási harmóniájának tengerét, mélységesen felzaklat bennünket” – olvasható a szervezet nyilatkozatában. Az AICU írásban fordult a szövetségi kormányhoz és a szövetségi köztársaság különböző államainak kormányaihoz, arra kérve őket, sürgősen tegyenek intézkedéseket a vallási kisebbségek ellen irányuló országos üldözés és gyűlöletkampány megállítása érdekében.

Az indiai világi híveket tömörítő, több mint száz évvel ezelőtt létrejött szervezet nevében az AICU országos elnöke, Lancy D’Cunha így fogalmazott: „Ha most nem tartják kordában, a gyűlölet felmérhetetlen károkat okozhat az országban. Bőven túlléptük a társadalmi polarizáció határait az úgynevezett vallásszabadságról szóló törvényekkel, amelyek kriminalizálják a vegyes házasságokat, azzal az ürüggyel, hogy így kívánják megakadályozni az erőszakkal vagy megtévesztéssel kikényszerített áttéréseket” – mutatott rá Lancy D’Cunha.

Az AICU felidézte az Uttar Prades, Karnataka és Harijána államokban történt legutóbbi súlyos erőszakos cselekményeket, ahol a csőcselék, fegyveresek, valamint helyi politikai vezetők rettegésben tartották a vallási kisebbségek közösségeit (keresztényeket és muszlimokat egyaránt), a papokat és a vallási intézményeket.

„Az évszázadok során az ősi civilizációk, mint amilyen az indiai, maguk mögött hagyták az erőszak korszakait, hogy a béke és a fejlődés vezetőivé váljanak – jegyezte meg az AICU elnöke. – Tanulnunk kell más nemzetek hibáiból, melyek tönkretették saját gazdaságukat és társadalmuk szövetét, a teljes pusztulás határára sodorva önmagukat.”

„A politikai és vallási vezetőknek közösen kell fellépniük a béke és a barátság megerősítéséért. Nem hagyhatják figyelmen kívül saját felelősségüket. Szervezetünk elkötelezetten munkálkodik a békéért, a vallási és társadalmi csoportok közötti összhangért, országunk integritásáért és fejlődéséért” – tette hozzá Lancy D’Cunha.

Az AICU más keresztény csoportokkal együtt megtámadta az indiai legfelsőbb bíróság előtt azokat a diszkriminatív törvényeket, amelyek a hindu, szikh és buddhista vallású dalitokkal (érinthetetlenekkel) ellentétben a keresztény dalitoktól megtagadják az alkotmányos védelmet. Az AICU más vallási csoportokkal és civil társadalmi mozgalmakkal együtt jogi keresetet fog benyújtani a vallási áttérés tilalmáról szóló törvények ellen, melyek szembemennek az alkotmány betűjével és szellemével, s célzott erőszakos cselekményeket idéznek elő.

Az AICU százhárom évvel ezelőtt a katolikus világi hívek szervezeteként jött létre. Azóta az olyan helyzetekben, amikor az ország olyan kihívásokkal nézett szembe – mint 1947-ben a területek felosztása India és Pakisztán között; a szikhek elleni erőszak 1984-ben; a vérontás és összecsapások a hinduk és a muszlimok között a Babri mecset lerombolása után 1992-ben – a szervezet hallatta a hangját, hirdette az evangéliumi értékeket: a párbeszédet, a toleranciát, a békét, az igazságot a társadalmi és vallási összhang és a közjó védelme érdekében.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria