Irán: egy lelkipászort kiengedtek, egy börtönben maradt

Kitekintő – 2013. január 10., csütörtök | 14:31

Szabadon engedték a karácsonykor letartóztatott keresztény lelkipásztort Iránban, egy másik azonban börtönben maradt.

Jordan Sekulow, az Amerikai Központ a Jogért és Igazságért ügyvezető igazgatója január 7-én a blogján tájékoztatta az olvasókat arról, hogy Iránban szabadon engedték Yousef Nadarkhan lelkipásztort, akit karácsonykor tartóztattak le – írja a CNA.

A 35 éves férfit először még 2009-ben tartóztatták le, miután kifogásolta, hogy a gyermekének kötelező Koránt olvasni az iskolában. Mivel muszlimból tért át a keresztény hitre, hitehagyónak minősült, és halálra ítélték. 2012 februárjában már kiadták egyszer a kivégzési parancsot, ám nemzetközi kampánnyal sikerült megakadályozni az ítélet végrehajtását.

Végül csak a három éves büntetést kellett leülnie muzulmánok evangelizálásáért. 2012 szeptemberében szabadon engedték, elengedve a három éves büntetésből hátra maradt 45 napot. Karácsonykor viszont épp ennek címén vitték be újra.

Iráni források szerint ügyvédje, Mohammad Ali Dadkhah is börtönbe került.

Továbbra is börtönben van egy másik keresztény lelkipásztor, az egyébként amerikai állampolgárságú Saeed Abedini, aki ugyancsak muszlimról tért át, és aki azért ült, mert házi templomok kialakításában segédkezett szerte az országban.

Ezután olyan egyezséget kötött 2009-ben a kormánnyal, hogy abbahagyja ezt a tevékenységét, és így szabadon utazhat az országban. Ezután felesége révén árvaházakkal kezdett foglalkozni. Szeptemberben, amikor meglátogatta a szüleit, megint letartóztatták. Családtagjai háziőrizetben vannak, kivéve a feleségét és gyermekeit, akik az Egyesült Államokban tartózkodnak. 

Magyar Kurír

(szg)