Ismét élőben közvetítik minden nap a rózsafüzér imádságot a Szent Péter-bazilikából

Kitekintő – 2020. november 15., vasárnap | 15:00

A járvány újbóli előretörése, a nyilvános szentmisék sok országban való korlátozása miatt a pápa vatikánvárosi helynöke november 12-étől ismét élő közvetítés keretében imádkozza minden délben a rózsafüzért a Szent Péter-bazilikában. Az első alkalmon Angelo Comastri bíboros az imádságban azt kérte Istentől: könyörüljön az emberiségen a próbatétel idején.

A Vatican News élő videóadásban közvetíti a rózsafüzér imádságot, amelybe hétfőtől szombatig lehet bekapcsolódni minden délben. A kezdeményezés tavasszal, március 11-én indult azért, hogy lehetőséget adjon a híveknek a közös imára a járvány súlyos szakaszában. A Szent Péter-bazilikából egészen május 29-ig közvetítették a Comastri bíboros által vezetett rózsafüzér imákat.

Utána a pápa vatikánvárosi helynöke úgy nyilatkozott, hogy a járvány idején imádkozott szentolvasó sok ember szívét megváltoztatta. A tavaszi két hónap alatt legalább másfél millió ember követte az élő imádságokat, és levelek ezrei érkeztek a bíboroshoz a hívektől, akik nap, mint nap együtt imádkozták vele a szentolvasót. „Ilyen döbbenetes számú hallgatóságot soha nem tudtam volna elképzelni” – vallotta be a bíboros. A kezdeményezés megérintett sok embert, jóllehet kizárólag az imán alapult. „Az ima a legszebb dolog, amit tehetünk ebben az életben, mert összeköt minket az Úrral.”

Tavasszal 66 alkalommal közvetítették a Szent Péter-bazilikából a rózsafüzér imát, amiről júniusban úgy nyilatkozott, hogy bármikor azonnal újrakezdené, ha a körülmények úgy hoznák. Most, hogy a járvány ismét súlyossá vált, ismét nagy örömmel és bizalommal veszi kezébe a szentolvasót a Szent Péter-bazilika Szent József-szárnyában, az Oltáriszentség előtt.

„Jézus Krisztus, Urunk, aki jelen vagy a legszentebb Oltáriszentségben, imádunk téged itt és a világ összes templomában. Áldunk téged, mert szent kereszteddel megváltottad a világot” – kezdte az imádságot Comastri bíboros november 12-én. Majd a Szűzanyához fordult: „Szeplőtelen Mária, drága Édesanyánk! Elborít minket a szenvedés a járvány terjedése miatt, és gondolatban bizalommal hozzád fordulunk. Esdd ki az Úrtól, hogy lépjen közbe és mutassa meg nekünk végtelen irgalmát. Mi nem vagyunk rá méltók, hogy fohászkodjunk érte, mert Isten sok energiát adott nekünk, mi pedig bombákká alakítottuk azt. Isten kezet adott nekünk, hogy segítsünk egymáson, és mi gyakran ütünk vagy lopunk vele. Isten nyelvet adott nekünk, hogy áldást mondjunk, mi pedig gyakran átkozódunk, bírálunk, rágalmazunk vele. Isten megadta nekünk a szeretet képességét, és mi besároztuk a szeretetet, közönséges és önző szeszéllyé változtattuk. Isten intelligenciát adott nekünk, hogy csodálattal olvassuk a teremtés könyvét, mi pedig gyakran arra használjuk az eszünket, hogy kizsákmányoljuk és próbára tegyük a teremtés erőit. Önnön kezünkkel büntetjük magunkat. Szeplőtelen Mária, drága Édesanyánk! Fordítsd felénk irgalmas tekinteted és vidd el őszinte megbánásunk könnyét az Úrhoz!”

Mint minden csütörtökön, a világosság titkait imádkozta a bíboros. Minden titok előtt egy rövid elmélkedést mondott, emlékeztetve rá, hogy a „bűn az emberiség valódi szerencsétlensége, és csak Jézus üdvözíthet minket. Isten szeretet, Isten irgalmasság, végtelen jóság, és örömmel bocsát meg nekünk, ha mi megnyitjuk előtte a szívünket.”

A rózsafüzér elimádkozása után a loretói litánia következett. Angelo Comastri bíboros az áldás előtt még arra buzdított, hogy az imádságot jócselekedetekkel gyümölcsöztessük.

Ezentúl tehát hétfőtől szombatig minden délben a Vatikáni Rádió honlapján is élőben követhető a Szent Péter-bazilikából imádkozott rózsafüzér.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria