Ismét Kárpátalján segített a Katolikus Karitász orvosmissziója

Külhoni – 2019. november 7., csütörtök | 9:01

A Katolikus Karitász orvosmissziójának tagjai október 26–27-én ismételten Ukrajnában, a kárpátaljai Fekete-hegy lábánál fekvő Nagyszőlősön végeztek megelőző és kontrollvizsgálatokat.

Az orvosmisszió, melynek ez volt a 28. útja, korábban már végzett prevenciós szűrést a településen, így a mostani alkalommal a gyermekek esetében a korábban megállapított egészségügyi problémák kontrollvizsgálatára, valamint azoknak a gyermekeknek a szűrésére került sor, akik első alkalommal vettek részt a megelőző vizsgálatokon, illetve valamilyen új panaszuk jelentkezett.

A két nap során több mint 80 gyermek és közel 100 felnőtt érkezett a meghirdetett ingyenes vizsgálatokra; a már megszokott fogászati, ortopédiai, szemészeti rendelés mellett most első alkalommal bőrgyógyászati szűrést is végeztek.

Sok felnőtt is élt ennek lehetőségével, a vérnyomás-, vércukor- és EKG-vizsgálatokon túl. A hölgyek esetében a nőgyógyászati vizsgálat és rákszűrés is elérhető volt, amit a 40 női páciens közül 29-en kértek is. Több kismama és néhány fiatal lány is élt a nőgyógyászati tanácsadás lehetőségével.

A szűrések mellett most is számos gyógyászati segédeszközt adományozott a szeretetszolgálat; és 27 szemüveg, illetve 35 talpbetét is gazdára talált.

A szűrések fontossága sajnos most is beigazolódott, számos kirívó esettel találkoztak ismételten a misszió orvosai. Nagyon magas vércukorszint és szinte mérhetetlen vérnyomásérték is előfordult, illetve több olyan bőrgyógyászati probléma, amelyek esetében súlyos, tumoros elváltozás egyszerű sebként volt – hosszú idő óta eredménytelenül – kezelve.

* * *

Két éve végzi egészségügyi vizsgálatait Kárpátalján a Katolikus Karitász orvosmissziója – mondta el Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója október 28-án az M1 aktuális csatornán.

Malkovits Márta, a misszió fogorvosa úgy fogalmazott: Kárpátalján az egészségügyi szűrés nem létezett, csak akkor mentek el az emberek orvoshoz, ha már betegek voltak, így a prevenciós vizsgálatok kiemelten fontosak a térségben. A kezdetekkor gyerekeknek biztosítottak szemészeti, ortopédiai és fogászati vizsgálatokat, eszközöket, de a gyermekek által sikerült bevonni a nőket is, így már nőgyógyászati szűréssel is foglalkoznak.

Forrás: Katolikus Karitász; MTI

Fotó: Vermes Tibor/Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria