Isten irgalmává kell válni – Állandó diakónust szenteltek Nemesgulácson

Hazai – 2020. november 24., kedd | 19:09

Krisztus király ünnepén, november 22-én Udvardy György veszprémi érsek állandó diakónussá szentelte Tiszta Zsolt akolitust a nemesgulácsi Páduai Szent Antal-templomban.

A szentmise kezdetén Beke Zsolt nemesgulácsi plébános köszöntötte a főpásztort és a megjelenteket – köztük Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgatót, valamint a környék papságát.

A szentmisét a járványügyi korlátozások miatt a főegyházmegye papsága és a hívek nagyobb része interneten keresztül követhette.

Az evangélium után Sabjanics Miklós esperes, badacsonytomaji plébános, az állandó diakónusok főegyházmegyei referense bemutatta a jelöltet, és kérte Udvardy György érseket, hogy részesítse a szerpapság rendjében.

A főpásztor prédikációjában emlékeztetett, hogy a szentségeken keresztül Jézus életébe oltódunk bele. Az utolsó ítélet nem más, mint szembesülés Krisztus életével; nem azzal kell elszámolni, hogy mit tettünk vagy nem tettünk, hanem azzal, felismertük-e Krisztust embertársainkban. Ehhez a felismeréshez szükségesek a szentségek.

A szentelendő, aki a házasság szentségében él, és az egyházi rend első fokozatában részesül, a küldetés szentségében éli majd tovább életét. Meg kell tudnia jeleníteni az irgalmas Krisztust, aki életét adja övéiért. Isten irgalmává kell válnia az irgalmasság cselekedetein keresztül – fogalmazott az érsek.

A szentbeszéd után a jelölt engedelmességet fogadott a főpásztornak és utódainak, majd arcra borult, így imádkozták a Mindenszentek litániáját, mely után Udvardy György állandó diakónussá szentelte Tiszta Zsoltot. Ezt követte a beöltözés, valamint az evangéliumoskönyv átadása.

A szentmise hátralevő részében az újonnan felszentelt diakónus volt a főpásztor segítségére az áldozat bemutatásában.

Tiszta Zsolt 1981-ben született Ajkán. Gépészmérnöki és közgazdászdiplomája mellett okleveles lelkipásztori munkatárs végzettséget szerzett a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. Jelenleg cégvezetőként dolgozik, és Nemesgulács alpolgármestere. Feleségével három kisgyermeket nevelnek. Szolgálatát a továbbiakban állandó diakónusként is Nemesgulácson – ahol egy évtizede él – és a hozzá tartozó falvakban végzi majd.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria