Megélni Isten közelségét a szenvedésben – Püspöki szentmise a betegek világnapján Székesfehérváron

Hazai – 2020. február 13., csütörtök | 16:28

Próbáljuk meg egyre inkább befogadni életünkbe azt az igazságot, hogy a szenvedésben és mindenféle próbatételben Istennel tudunk találkozni – hangsúlyozta Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök február 11-én, a betegek világnapján tartott szentmisén.

A főpásztor a város papságával együtt celebrált misén a hívekkel együtt imádkozott a szenvedőkért, mindazokért, akik bármiféle módon súlyos nehézségeket élnek meg. Imádkoztak a Lourdes-i Szűzanyához azokért a segítőkért is, akik szenvedő embertársaik mellett állnak.

Spányi Antal a szentmise elején megemlékezett arról, hogy 1858. február 11-én jelent meg Lourdes-ban a Boldogságos Szűzanya, és mutatta meg Bernadette Soubirous-nak a kegyelem gyógyító forrását a Massabielle-barlangban. Beszélt Szent II. János Pál pápáról is, aki 1992-ben kezdeményezte, hogy a lourdes-i jelenések első napja legyen a betegek világnapja, amely felhívja a figyelmet a szenvedőkre és elősegíti a szenvedés megértését.

A szenvedéstől természetesen menekülünk, de törekednünk kell arra, hogy a nehézségben felfedezzük Isten jelenlétét, közelségét. Elképzeltünk egy életet, amelynek minden perce és pillanata boldog, amelyben nincs csalódás, szenvedés, fájdalom és bűn. Ebből az álomból aztán felébredünk, és belátjuk, nincs élet szenvedés nélkül, és ezzel kezdenünk kell valamit. Sok erőfeszítést teszünk, hogy fájdalmainkat kitakarítsuk az életünkből – mondta prédikációjában a püspök, majd arról beszélt, a világ nem tud mit kezdeni a szenvedéssel, a halállal.

Súlyos betegeinket elrejtjük, hogy ne lássuk agóniájukat, és hívőként is halogatjuk a betegek kenetének kiszolgáltatását, mert nem akarjuk, hogy betegeink megijedjenek a haláltól. Az Egyházon kívüliek pedig sokan vallják, ha nincs más megoldás, akkor az eutanázia mellett kell dönteni – folytatta a főpásztor. Majd felhívta a figyelmet arra, hogy Szent II. János Pál pápa a Boldogságos Szűz Máriát állítja példaként és oltalmazóként elénk a lourdes-i ünnepnapon. Hiszen ő, akinek semmi köze nem volt a bűnhöz, és megszülte az Isten Fiát, életében sok szenvedést élt át. Végigkísérte Mária életét az aggodalom. Követte Fiát a szenvedésben, elfogadva azt Isten kezéből. A szenvedés tehát hozzátartozik az ember életéhez. A legtöbb, amit tehetünk, hogy Máriával együtt kimondjuk: legyen minden a te igéd szerint, és viselve a szenvedés terhét, teljes odaadottsággal, nyitottsággal éljük meg életünk minden napját. 

Az Egyház meghív bennünket, hogy ajánljuk fel fájdalmainkat, és hittel fogadjuk a kereszteket Égi Anyánk szeretetébe kapaszkodva, aki mindnyájunkat örökbe fogadott. Ahogy a földi anyák szeretetükkel enyhítik beteg gyermekeik szenvedéseit, úgy siet Ő is segítségünkre – hangsúlyozta a székesfehérvári megyéspüspök. 

Spányi Antal hálát adott a szenvedőket irgalmas szeretettel felkaroló szentekért, többek között Szent II. János Pál pápáért és Szent Kalkuttai Teréz anyáért. Ezután a jelen levő papsággal együtt kiszolgáltatta a betegek szentségét  a híveknek.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria