Isten örök pillanatában vagyunk – Egyházmegyei zarándoklat a Szent Vér-ereklye jelenlétében Bátán

2018. szeptember 18., kedd | 15:01

Szeptember 15-én az ország egyetlen Szent Vér-kegyhelyére, Bátára szervezett zarándoklatot ötödik alkalommal a Pécsi Egyházmegye. A több mint ezer résztvevő – Udvardy György püspök kérésére – idén elsősorban a papi hivatásokért imádkozott. A Szent Vér-ereklyét új tartójában láthatták a zarándokok.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Mohácsról és Bátaszékről is több száz zarándok indult szeptember 15-én Bátára. A gyalog érkezőkhöz a kegyhelyen közel nyolcvan kerékpáros csatlakozott, akik a mohácsi Fogadalmi templomtól indultak.

A zarándoknapon plébániai közösségek, cserkészek, egyéni zarándokok mellett részt vettek a Pécsi Egyházmegye oktatási-nevelési intézményeinek – Komlóról, Mohácsról, Pécsről, Tamásiból, Tolnáról, Siklósról, Szekszárdról és Paksról érkezett – pedagógusai és tanulói is. Az útvonal különböző pontjain csatlakoztak a zarándokokhoz, hogy Bátán együtt ünnepeljék Krisztus szent testét és vérét.

A szentmise homíliájában Udvardy György pécsi megyéspüspök kiemelte: amikor az Egyház felszentelt papja kimondja: „Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre”, akkor egészen bizonyosak vagyunk benne, hogy Jézus itt van közöttünk. Nem csupán felidézzük, nem csupán gondolunk rá, a kenyérben és a borban jelen van.


Az idén ötödik alkalommal szervezett egyházmegyei zarándoklat céljáról a főpásztor így fogalmazott: „Azért gyűlünk itt össze, mert szeretnénk emlékezni Jézusra, szeretnénk felidézni, átvenni tanítását, ráismerni gesztusaira, felismerni az Atyához fűződő viszonyát, és belépni ebbe az erőtérbe. Jézus jelenlétével bevon bennünket az utolsó vacsora, a Golgota, a keresztáldozat valóságába. Annak a pillanatnak a részesei leszünk most, azért, hogy a mi életünk jelen pillanatában az Isten ereje tudjon megmutatkozni, hogy ne féljünk, hogy legyen bátorságunk szolgálni, reménnyel tekinteni a jövő felé; erőt meríteni a család megalapításához és szolgálatához, az oktatás szent ügyéhez, hogy legyen jövője az embernek. Legyen bátorságunk építeni, fát ültetni azért, mert bízunk a jövőben.”

Óriási ajándék, amikor magunkhoz vehetjük Jézus szent testét és vérét – hangsúlyozta a szónok. – Isten örök pillanatában vagyunk. „Most teremti a világot, most teremti az erőnket, most teremti újjá a szabadságunkat, a jövőnket; most ültet el olyan vágyakat a szívünkben, amikért képesek vagyunk nekirugaszkodni az előttünk álló feladatoknak; most teremti azokat a gondolatokat, amelyek felülmúlják az emberi erőfeszítéseket.”

Homíliája végén Udvardy György papi, szerzetesi hivatásokért fohászkodott az Úrhoz. A Fájdalmas Szűzanya emléknapján a Boldogságos Szűz közbenjárásáért is imádkozott: „Kérjük teljes erőnkkel, teljes odaszentelődésünkkel, küldjön szent papokat az egyházmegye számára. Sokat, buzgót, hogy legyenek, akik kimondják az emlékezés szavait. Azokat a szavakat, amelyek életet fakasztanak mindannyiunk számára.”

A szentbeszéd után körmenet indult az Oltáriszentséggel és a Szent Vér-ereklyével a szabadtéri oltárhoz, ahol szentségi áldásban részesültek a hívek.

Az ünnepi liturgikus események végén Nyúl Viktor, a Pécsi Egyházmegye pasztorális helynöke köszönetét fejezte ki a zarándokoknak és szervezőknek.

Írásos emlékek tanúsága szerint a középkorban a bátai bencés apátságban Szent Vér-ereklyét őriztek, amely 1539-ben a török pusztítás következtében megsemmisült.

Viliam Judák nyitrai püspök 2017. szeptember 16-án, a tavalyi bátai zarándoklat záró szentmiséjén egy, a garamszentbenedeki ereklyéből leválasztott részt adott át Udvardy György pécsi püspöknek.

A Szent Vér-ereklyét idén új ereklyetartóban láthatták a bátai egyházmegyei zarándoklat résztvevői.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Farkas Beáta; Nitsch Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat