Isten temploma élő, és ti vagytok az – Egyházmegyei ministránsképzést tartottak Erdőhegyen

Külhoni – 2019. november 11., hétfő | 17:22

Idén is megszervezte ministránsoknak szánt képzését a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye ifjúsági irodája november 8–9-én az erdődhegyi Helga Winter Közösségi Házban. Harminckét általános iskolás korú (negyediktől hetedik évfolyamig) fiatal vett részt a programon.

Az információk átadása ezúttal is játékos formában történt, Csiszár Lóránt és Tyukodi Beáta SJC referensek pedig minden kérdésre válaszoltak. A ministránsok mindent meg is kérdeztek, amit eddig nem pontosan értettek: miért vagy hogyan kell a szentmisén a különböző szolgálatokat végezni.

Szombaton Linzenbold Szabolcs szatmárnémeti székesegyházi káplán mutatott be szentmisét. Prédikációjában a találkozó mottójáról – Ti Isten temploma vagytok – elmélkedett. Arra kérte a ministránsokat, hogy Jézus barátaiként végezzék szolgálatukat.

„A barátok segítik egymást. Ti az oltár körüli munkátokkal Jézust segítitek abban, hogy vele együtt ünnepelhessük meg a legszebb örömünnepet, a szentmisét. Ti Isten temploma is vagytok. Ez azt jelenti, hogy Isten temploma élő, és ti vagytok az! Különbség van a kőtemplom és az élő templom között. A kőtemplom mozdulatlan, nagysága és felszentelt állapota által dicsőíti Istent. Viszont abban, ami élő, erő, dinamika, lüktetés, mozgás van. Mindazt, amit a kőtemplom külsejével és belsejével hirdet – vagyis Isten szeretetét és nagyságát –, nektek, élő templomoknak kell elvinni a kőtemplom falain kívülre is” – fogalmazott Linzenbold Szabolcs.

A képzésen a ministránsok gyakorolták a szentmisén való szolgálat egyes feladatait, mint a csengetés, olvasás, áldoztatótálca-tartás.

Mindannyian magukkal vitték a képzésen tanult imát is: „Atyám, buzdíts, erősíts, támogass munkám végzésében, hogy a feladat, melyet nevedben megkezdek, a te dicsőségedre, nekem és embertársaimnak pedig megelégedésre és örömre váljék. Ámen.”

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria