Istennek tett ígéret: majdnem egész vagyonát elajándékozza egy brit milliomos

Kitekintő – 2010. március 24., szerda | 12:17

Majdnem egész vagyonát, 786 millió dollárt egy katolikus alapítvány javára ajánlott fel egy 82 éves brit milliomos, hogy így teljesítse Istennek tett ígéretét.

Az Egyesült Királyságban működtetett Kwik Save-szupermarketlánc alapítója, Albert Gubay csak 15 millió dollárt (tízmillió fontot) tart meg öreg korára vagyonából – írja a Daily Mail és a Forbes Magazin.

Gubay Észak-Walesben született egy iraki zsidó menekült apa és egy ír katolikus édesanya gyermekeként. Az első Kwik Save-et 1965-ben nyitotta, majd később, egy balesetből felépülvén, megnyitotta a Total Fitness testedző-láncot is.

Amint egy interjúban nyilatkozta: amikor a második világháború után leszerelt a haditengerészettől, összesen nyolcvan fontja volt. Felvett száz font kölcsönt, és azt ígérte Istennek: ha milliomossá teszi, vagyona felét Istennek adja.

1988-ban a Man-sziget katolikus közösségének épített plébániatemplomot vagyonából. Végül azonban Gubay majdnem az egész vagyonát Istennek adta, és további tervei is vannak: a 786 millió dollár felét a Katolikus Egyház céljaira költik, a másik felét pedig az Albert Gubay Jótékonysági Alapítvány használhatja fel.

John Nugent, az alapítvány vezetője a The Sunday Times-nak a következőket mondta: Gubay célja, hogy legalább másfél milliárd dollárt (egymilliárd fontot) karitatív célokra tudjon költeni. Az adakozó milliomos a Forbes magazin 2010-es listáján a világ 880. leggazdagabb embereként szerepelt 1,1 milliárd dolláros vagyonával.

*

Az előző évben Lord Sainsbury, egykori miniszter, egymillió fontot ajánlott fel karitatív célokra.

Magyar Kurír