Iszlamisták tiltakoznak egy katolikus templom megépítése ellen Indonéziában

Kitekintő – 2013. október 9., szerda | 10:40

Iszlám fundamentalista csoport akadályozta meg egy katolikus templom építését az indonéz fővárostól nem messze fekvő Tangerangban. Az esetet a keresztény és a muzulmán vallási vezetők egyaránt elítélték.

Az Fides hírügynökség értesülései szerint az Iszlám Védelmi Front (FPI) több mint kétszáz aktivistája blokkolta az építkezést, annak ellenére, hogy a Szent Bernadett plébánia szabályos építési engedéllyel rendelkezik a templom megépítésére. „Nem értem a tiltakozást, mivel az építkezés a helyi vallási vezetők beleegyezésével indult meg, beleértve a muzulmánokat is” – mondta el Paulus Dalu Lubur plébános.

Az Iszlám Védelmi Front röpiratokat is terjeszt a lakosság körében, mely azt hirdeti, hogy „a templom fenyegetést jelent az iszlám vallásra, és ha az építkezés folytatódik, a keresztények a következő évek során át fogják téríteni saját hitükre a muzulmánokat”. Tangerang muzulmán vallási vezetői elhatárolódtak a röplapok szövegétől, és elítélték „a vallási feszültségek szítását”, emlékeztetve, hogy a hosszú ideje fennálló, békés vallási együttélés Indonézia egyik leglényegibb jellemzője.

Benedict Roger, a Nemzetközi Keresztény Szolidaritás (CSW) egyik katolikus tagja szerint ez az eset meghúzta a vallásszabadság vészcsengőjét: „Míg Indonézia polgárainak többsége a békés vallási együttélést támogatja az élet minden szintjén, Susilo Bambang Yudhoyono elnök és kormánya tétlenül nézi az intolerancia megnyilvánulásait. Nemcsak hogy nem védi meg a vallási kisebbségeket, de az utóbbi tíz évben több, a vallásszabadság ellen ható törvényt léptetett életbe.”

La Croix/Magyar Kurír