Jáki Sándor Teodóz OSB Fraknói-díjat kap

Hazai – 2012. november 16., péntek | 10:49

A Fraknói-díjat évente két magyar állampolgár, valamint egy magyar nemzetiségű polgár kaphatja meg. 2012 egyik Fraknói-díjasa Jáki Sándor Teodóz OSB győri bencés tanár, vallási néprajzkutató, a soproni Endrédy Csanád Bencés Diákszövetség elnöke.

A díjat november 20-án veszi át Balogh Zoltán minisztertől – tájékoztatta szerkesztőségünket az Endrédy Csanád Bencés Diákszövetség.

„... a jó úton maradás egyik eszköze a népi vallásosság megőrzése is, annak sajátságos kifejezőeszközeivel, amely összetartja a közösséget. Az összetartó közösség pedig bátrabban halad előre a jó irányba” – mondta Jáki Sándor Teodóz, aki éltes korában még mai is élen jár többek között Győr-Szigeten a húsvét vasárnap reggeli Jézus-keresésben, a karácsonyi békesség-ostyahordásában, valamint a csángó-, a székely-, a felvidéki- és délvidéki magyarok apostolkodásában, népi vallásosságuk megőrzésében, tovább éltetésében. „Mindenkinek azt mondom, hogy ne kezdjen el a csángókkal foglalkozni, mert nem tudja abbahagyni” – vallja a gyémántmisés bencés szerzetes.

Magyar Kurír