Jézus nem idegen köztünk, nem űrből pottyant lény – Gyertyagyújtás Debrecenben

Hazai – 2019. december 3., kedd | 14:58

Közös gyertyagyújtással kezdődött december 1-jén az advent Debrecenben.

Az adventi fényt sokan, köztük a debreceni felekezetek vezetői kísérték útján a régi városházától a Kossuth térig. Az ünnepélyes menetet a háromkirályok és gólyalábasok vezették, őket követték a Debreceni Egyetem Hortobágy Néptáncegyüttesének tagjai, valamint további fellépők és közreműködők. Az ünnepi fényt Hercz Nelli, a Debreceni Népi Együttes tagja hozta.

„Mit is ünneplünk karácsonykor? – tette föl a kérdést Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita az ünnepélyes gyertyagyújtáson. – Hogy Isten nekünk adta Fiát, egyszülött Fiában önmagát. Átadta nekünk az életét, kezünkbe tette sorsát, hogy mi is kezünkbe vegyük életünket, ezt az isteni morzsát.

A betlehemi fényben látjuk Máriát és a gyermeket, de e gyermekben önmagunkat is: istenfényeket magunkban.

Lám, a barlang fénylik, akik belépnek, látják; meglátják benne fényleni önmaguk világát: Jézus nem idegen köztünk, nem űrből pottyant lény. Remegő gyermek a hidegben, minket áttüzesítő fény.

Papp László, Debrecen polgármestere beszédében elmondta, a látványos karácsonyi készülődés, amely körülvesz bennünket, tartsa tiszteletben a tradíciókat, a vallási szokásokat; tisztelje, sőt, emelje ki a karácsony keresztény lényegét. „Debrecenben az ünnepre történő felkészülés összeforrt az egyházakkal, a karácsony egyházi, vallási tanításával, ez pedig segíteni tudja azt a törekvést, hogy minél több emberhez eljusson a karácsony csodálatos üzenete, Jézus születésének öröme” – hangsúlyozta a polgármester.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök beszédében kiemelte, az advent, az úrjövet ünneplése és az Úr várása annak ideje, hogy az ember kicsit tudatosabban megkérdezze önmagától: Miben is hiszek? Mi az, amit várok, mire készülök? Nem elég készülni arra, hogy eljöjjön a karácsony, és szép legyen, mert bár nagyon fontos, hogy ünnepeljük a karácsony misztériumát, valójában az örök karácsonyra készülünk. Advent napjaiban jó, ha helyretesszük magunkban a hitünket, hogy Isten szeretetét befogadtuk a szívünkbe, azt képviseljük a világban. Nemcsak arról van szó, hogy miben hiszünk, hanem hogy Istentől milyen küldetést, hivatást kaptunk. Valaki így fogalmazott:

mindannyian földre hullott istencseppek vagyunk, akik, mint a harmat, felismerik hasonlóságukat a tengerrel.

Ez a mi hitünk. Jézus Krisztus azért jött el közénk, hogy megmutassa, embernek lenni isteni dolog. Azért jött el, hogy fölemeljen bennünket, megajándékozzon a szeretetével, hogy mi is az ő szeretetével tudjuk szeretni egymást – buzdította a jelenlévőket a főpásztor.

Úton, áldás és fény, ez advent első vasárnapjának üzenete – mondta Fekete Károly református püspök beszédében, majd idézte Lukács evangéliumából Jézus születésének történetét. Kiemelte, úton lenni adventtől karácsonyig olyan ősi feladat, amely megmozgatta az ókor népét az első advent idején is. Útra keltek sokan Augustus császár rendelete miatt, aztán jöttek az angyalok Betlehem mezejére, és útjukra indították a pásztorokat, hogy menjenek egészen Betlehemig, aztán pedig valami belső vágy elindította a napkeleti bölcseket, hogy sok száz kilométert megtéve eljussanak Krisztus jászol bölcsőjéig.

A teljes tudósítás ITT olvasható.

Forrás: Haon.hu/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Papp László hivatalos Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria