Jézus új keretet ad életünknek – Felolvasóavatást és kerítésszentelést ünnepeltek Hajdúböszörményben

Hazai – 2021. január 22., péntek | 11:38

Kocsis Fülöp érsek-metropolita január 17-én új felolvasót avatott a Hajdúböszörményi Görögkatolikus Egyházközségben. A főpásztor megszentelte a templom új kerítését is, ami a Hajdúdorogi Főegyházmegye támogatásával készült el. Debreceniné Erdős Ibolya beszámolóját az ünnepről szerkesztve közöljük.

Kocsis Fülöp metropolita a reggeli istentisztelet, az utrenye után ünnepélyes keretek között avatta felolvasóvá Simon Pétert. A reggeli istentiszteletet követő Szent Liturgián már az újonnan avatott felolvasó tolmácsolásában hallgattuk meg a két apostoli szakaszt.

A prédikáció arra világított rá, hogy nem elég csupán betartani a keresztény törvényeket, Jézus sokkal többet vár és sokkal többet kínál. „Hogy fogható legyen a Jézus forrásából fakadó szabályrendszer, amely egészen új keretet ad az életünknek, tekintetemnek Jézus tekintetével kell találkoznia. Ehhez lelki életet kell élni.

Az Újszövetség embere a lélek embere, az imádkozó ember lelki ember. Ha lelki ember vagyok, akkor azt kell mondani, hogy a lelki életem az én kerítésem”

– fogalmazott az érsek, majd fölhívta a figyelmünket arra, Jézus Krisztus új keretet adott nekünk azzal, hogy felszólított minket: úgy szeressük egymást, ahogyan Ő szeret bennünket. „Ez egy egészen másfajta kerítést fog jelenteni neked: belülről jelez, hogy merre kell menned, és meddig kell elmenned” – magyarázta Kocsis Fülöp.

Az érsek-metropolita továbbgondolásra ajánlotta a következő témákat: Mit kell tennem, miket kell megtartanom ahhoz, hogy az életem lelki élet legyen? Mit kell imádkoznom, és hogyan kell Istennel kapcsolatot tartanom?

„Ha a lelki élet válik az életem irányítójává, akkor mindezt tudni fogom. Akinek fontos az imádság, aki beépíti életébe az Istennel való állandó kapcsolattartást, az folyamatosan fejlődik, és mély kapcsolatba kerül az Istennel. Ha egyre több imádságot, zsoltárt ismerek meg, az átjárja az életemet, s ez a lelki élet egészen más keretet fog adni az életemnek” – tette hozzá a főpásztor, és reményét fejezte ki, hogy azoknak, akik jelen voltak az ünnepi Szent Liturgián, megváltozik az élete.

Bármikor, amikor ránézünk erre a kerítésre, jusson eszünkbe: mi az én életemnek az igazi kerete.

Ma egy szép kerítést szentelünk meg, de ettől akár lelki életünk is fejlődhet, és ez széppé teszi egész életünket. Ne csak egy élmény legyen ez a szentelés, hanem életünket járja át ez, és ezt majd folyamatosan tovább kell építeni szívünkben. Mától fogva a hajdúböszörményi híveknek van lehetőségük arra, hogy erről meg ne feledkezzenek” – zárta szentbeszédét a főpásztor.

Az építmény megszentelése előtt Bodogán László parókus megköszönte Nagy Antal Jánosnak a parókia képviselő-testülete világi elnökének a kezdeményezést, aminek eredményeként a felújítási munkák elindulhattak. Az ünnepi szertartáson részt vett Tiba István, a térség országgyűlési képviselője is, aki a közösség jelentőségéről és sikerének kulcsáról beszélt. „A mai ünnep igen szép példája az együvé tartozásnak” – hangsúlyozta a képviselő, és azt kívánta az egyházközségnek, hogy továbbra is szülessenek ilyen jó dolgok a közösség összefogásából.

A templom kijáratánál elhelyezett táblán szerepel az adakozók és kivitelezők neve, akiknek nagyon sokat köszönhet a  közösség. Az ünnepi szertartás végén egy rövid videót is vetítettek a kerítés építésének folyamatáról. Az építéskor készült képekből kiállítást rendeztek a Toronygalériában.

Ezután Kocsis Fülöp és az egész asszisztencia körbement a kertben, megszentelve a kerítés minden részét. A járványhelyzetre tekintettel a miroválás elmaradt, de hogy senki ne távozzon üres kézzel, mindenki kapott egy képeslapot az új kerítésről és egy kalácsot a Magyar pékség felajánlásából. A gyönyörű templomkerítés, mely igazi remekmű lett, nemcsak a templom, hanem a város ékessége is.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Horváth Tamás/Szabadhajdú

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria