Jó Pásztor vasárnap – a hivatások világnapja

Nézőpont – 2007. április 28., szombat | 10:56

A Katolikus Egyházban minden évben húsvét negyedik vasárnapján, Jó Pásztor vasárnapján tartják a papi hivatások világnapját. E nap idén április 29-ére esik. Ekkor a szentmiséken világszerte papjaikért és új papi hivatásokért imádkoznak a hívek.

XVI. Benedek pápa az idei világnap alkalmából a hagyományoknak megfelelően üzenetet intézett a hívekhez. Ebből idézünk: „A Szűzanya járjon közben azért, hogy a keresztény nép körében ne hiányozzanak az isteni öröm szolgálói: olyan papok, akik püspökeikkel közösségben hűségesen hirdetik az evangéliumot és kiszolgáltatják a szentségeket, törődnek Isten népével és készek az egész emberiség evangelizálására. (A Magyar Kurír ismertetése itt, a teljes szöveg pedig itt olvasható.)

Európában, így hazánkban is súlyos gondot jelent a lelkipásztorok évről évre növekvő átlagéletkora, a betöltetlen, és ezért más plébániákhoz csatolt lelkipásztori állomáshelyek számának növekedése, a papi hivatást választók viszonylag alacsony száma. Más földrészeken azonban a papi utánpótlás szempontjából jobb a helyzet.

Az 1,1 milliárd hívet számláló Katolikus Egyháznak 405 ezer papja van, akiknek kétharmada egyházmegyés, egyharmada pedig szerzetes. A papság összlétszáma az elmúlt három évtizedben kis mértékben évről évre csökkent, de a jövő szempontjából bíztató, hogy az utóbbi években a papi hivatást választók száma jelentős növekedésnek indult, ami elsősorban Afrika és Ázsia fiatal egyházainak köszönhető.

MKPK Sajtóiroda/Magyar Kurír