Jótékonysági estet tartottak Szegeden a Békés megyei kórház gyermekosztálya javára

Hazai – 2022. november 25., péntek | 9:00

Harmadik alkalommal rendeztek ausztrál jótékonysági estet november 19-én a szegedi Szent Gellért Fórumban, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete és a Szeged-Csanádi Egyházmegye szervezésében. A program bevételét ezúttal is a Békés Megyei Központi Kórház gyermekosztálya részére ajánlották fel.

Az eseményen az est két házigazdája, Farkas László, a Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének titkára és Sándor Csaba, a szervezet vezetőségi tagja köszöntötte a megjelenteket, majd felcsendült a két nemzet himnusza.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, az egyesület tiszteletbeli elnöke elmondta, nem ismer még egy olyan civil szervezetet, amely olyan spontán jó szándékkal alakult, mint az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete. Felelevenítette, hogy Alex Brookingon, Ausztrália akkor nagykövetén keresztül ismerkedett meg az egyesületet később létrehozó társaság tagjaival, majd vállalta el a szervezet tiszteletbeli elnöki tisztségét. Az egyesület egyszerre működik a kulturális nyitottság, a kapcsolatteremtés, a barátság, a társadalmi felelősségvállalás és a szolidaritás mentén. „Nagyon sok programot szerveznek, köztük a jótékonysági estet, amely fontos része karitatív tevékenységüknek” – tette hozzá a főpásztor, majd kiemelte, hogy a bevétellel a Békés Megyei Központi Kórház gyermekosztályát segítik.

Richard Sadleir, az Ausztrál Államszövetség magyarországi nagykövete arra hívta fel a figyelmet, hogy 2022 különleges év Magyarország és Ausztrália kapcsolatában, hiszen éppen ötven éve, 1972-ben alakultak ki a diplomáciai kapcsolatok a két állam között. Az elmúlt öt évtized alatt nagyon erős és fejlődő, szívélyes kapcsolat jött létre a két ország között, ami az emberek szintjén is működik. Mintegy 80 ezer ausztrál állampolgár rendelkezik magyar felmenőkkel, akik fontos szerepet töltenek be az ország közéletében, gazdaságában, sportéletében egyaránt – mondta a nagykövet. Hangsúlyozta, hogy nagyra értékeli az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének támogatását, munkáját, amivel sokat tesznek a két ország, a két nép közötti kapcsolatok erősítéséért.

Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató-főorvosa, az egyesület alelnöke külön megköszönte, hogy a harmadik ausztrál jótékonysági esten is a Békés Megyei Központi Kórház gyermekosztálya került a fókuszba. A kórház számára is nagyon fontos a gyermekosztály, hiszen a jövő generációi ott gyógyulnak, éppen ezért minden lehetőséget megragadnak, amivel még korszerűbbé, még jobbá tehetik a körülményeket. „Az olyan gesztusok, az olyan kezdeményezések, mint az ausztrál jótékonysági estek szintén komoly jelentőséggel bírnak” – szögezte le Becsei László.

Az eseményen műsort adott a békési Belencéres Néptáncegyüttes, illetve a Békéscsabai Jókai Színház. A zenéről a Docpiano Band gondoskodott. Tombolasorsolás és jótékonysági árverés is színesítette a programot.

Külön köszöntötték az egyesület legidősebb tagját, a 93. születésnapját a napokban ünneplő Kovács Istvánt.

Juhász Zoltán, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének elnöke köszöntőjében az előzményektől felidézte szervezetük történetét. Békés-Dánfokon minden évben ausztrál napot tartanak, és megemlékeznek Ausztrália nemzeti emléknapjáról; kulturális programokat, kirándulásokat szerveztek, szerveznek, sporteseményen vettek részt; a Csabai Kolbászfesztiválon első és második helyezést, illetve különdíjat is szereztek – ismertette az egyesület elnöke.

Külön szólt az általuk végzett összetett karitatív tevékenységről. Az egyesület három alkalommal főzött a Hétkrajcár hétvégi gyermekélelmezési programban Békésen, cukrászok és motorosok összefogásával defibrillátort vásároltak Dánfokra; 1,1 millió forinttal segítették a Viharsarki Koraszülöttmentő felszerelését, amelynek érdekében az ország 25 cukrásza fogott össze. Első jótékonysági estjükön egymillió, második jótékonysági estjükön 1,3 millió forintot gyűlt össze a Békés Megyei Központi Kórház gyermekosztálya részére.

Forrás és fotó: beol.hu; delmagyar.hu; Szeged–Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria