Székely Jánossal és Varga Lászlóval ünnepelték jubileumukat a kaposvári cursillósok

Hazai – 2019. október 15., kedd | 17:55

Tíz évvel ezelőtt rendezték az első cursillót a Kaposvári Egyházmegyében. A jubileum alkalmából ünnepi találkozót – ultreyát – tartottak a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban, melyen jelen volt Székely János szombathelyi megyéspüspök, a magyarországi Cursillo lelkivezetője is, aki Varga Lászlóval együtt mutatott be szentmisét.

2009 novemberében tartották az első férficursillót a Kaposvári Egyházmegyében, Balás Béla akkori megyéspüspök engedélyével. Az elmúlt tíz évben mintegy négyszázan vettek részt e lelkigyakorlatokon az egyházmegyében, s jönnek el ma is a találkozókra, hogy felelevenítsék és újra átéljék a cursillón szerzett Isten-élményeket. A jubileumi találkozón jelen volt Székely János szombathelyi megyéspüspök, a magyarországi Cursillo lelkivezetője.

„A Cursillónak nagyon sok kincse van. Kincse az a felismerés, hogy a barátság által tudom továbbadni a keresztény hitet. »Arról ismerje meg mindenki, hogy tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt!« – idézte Jézus szavait a megyéspüspök. – Ahogy Jézus mondja, a szeretet üzenetét szeretet által kell közvetítenünk! Óriási felismerése a Cursillónak: a misszió eszköze a barátság! Egy másik ilyen felismerés a világi keresztények apostoli küldetése. A pappal együtt, a szentségi élettel együtt a világi embernek rendkívül fontos szerepe van az Egyházban.”

Székely János püspök teljes beszéde megtekinthető ITT.

A nap folyamán Varga László és Székely János megyéspüspök együtt mutattak be szentmisét a Nagyboldogasszony-székesegyházban.

„Nagyon köszönöm, hogy vagytok! Nagyon örülök, hogy a mi egyházmegyénkben is növekszik a Cursillo, növekszenek a közösségek. Nem lehetek elég hálás a Szentléleknek és nektek, mert ti vagytok az eszközei ennek a növekedésnek! Hálás vagyok értetek, és számítok rátok! Az egyházmegyei zsinatnak három hívószava van: egységben, közösségben, vonzásban. Számítok rátok abban, hogy vonzóvá teszitek az Egyházunkat!” – fogalmazott Varga László megyéspüspök homíliájában.

Varga László püspök teljes prédikációja megtekinthető ITT.

A szentmise után – melyen a Kaposvári Imádság Háza dicsőítő csoportja végezte a zenei szolgálatot – a résztvevők tanúságtételeket hallgathattak meg, illetve kiscsoportos beszélgetéseken oszthatták meg egymással cursillós élményeiket. Az ünnepi találkozó közös szentségimádással zárult.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria