Kampány kezdődik a szíriai keresztények megsegítéséért

Kitekintő – 2018. december 1., szombat | 13:35

A Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet három projektet kezdeményezett az egyre fogyó szíriai keresztényekért. Idei karácsonyi kampányuk részeként élelmiszercsomagokat és gyógyszereket osztanak szét, valamint helyreállítanak egy autista gyermekeket befogadó óvodát.

Szíria végsőkig elgyötört lakossága nehezen tudja begyógyítani látható és láthatatlan sebeit egy olyan háború után, amely 522 ezer ember, köztük több, mint 20 ezer gyermek halálát okozta. A helyi keresztény közösség küzd a megmaradásáért – írja a Szükséget Szenvedő Egyház pápai jogú segélyszervezet 2018-as karácsonyi felhívásában.

„Noha Szíria jelenlegi helyzetéről lényegében nem ír az olasz és a nyugati sajtó, ott élő testvéreinknek ma nagyobb szüksége van segítségünkre, mint valaha. Valamennyiünk kötelessége megakadályozni, hogy a Közel-Keletről eltűnjön a keresztények jelenléte – vallja Alessandro Monteduro, a segélyszervezet olaszországi igazgatója. Az olasz adományozók háromféle ajándékot tehetnek jelképesen a szíriai keresztények karácsonyfája alá.

Az első projekt segítségével élelmiszert. Latakiában a helyi egyházmegye szervezetein keresztül 1725 mélyszegénységben élő keresztény családnak juttatnak élelmiszercsomagot. Közülük 1090-en a háború során súlyosan megrongálódott épületekben laknak, 635 családnak pedig fedél sincs a feje fölött. Az élelmiszersegély nélkül nem tudnának enni adni gyermekeiknek.

A másik projekt hétszáz Aleppóban élő beteg megsegítésére irányul. A szíriai városban, mely az elhúzódó konfliktus jelképe lett, sokan megsebesültek és kezelésre, gyógyszerekre szorulnak. A harcok során az egészségügyi intézmények több mint a fele megrongálódott. A szegénység és a gazdasági szankciók szinte lehetetlenné teszik, hogy a szegényebb keresztények gyógyszerekhez jussanak. A Szükséget Szenvedő Egyháznak köszönhetően sok krónikus, illetve súlyos betegséggel küzdő ember, akiket önkéntes ápolók gondoznak, végre orvossághoz juthat.

A karácsonyi projekt harmadik eleme a gyermekeknek szól, akik a szíriai konfliktus elsődleges áldozatai. A projekt az Aleppóban működő, 15 autista gyermekkel foglalkozó Forrás nevű óvoda helyreállítási költségeit biztosítja. A bombázások súlyosan megrongálták az épületet, ahol a Ferences Mária Misszionárius Nővérek szeretettel gondozzák a gyermekeket. 

„Életbevágó a segítségünk Szíriában, főként annak a sok kereszténynek, akik eddig a háborútól szenvedtek, ma pedig nyomorognak. A hét és fél évig tartó konfliktus alatt a keresztények százezerszám menekültek el Szíriából. Ha senki nem segít rajtuk, még többen kényszerülnek szülőföldjük elhagyására. Mi pedig búcsút mondhatunk a gyökereinknek” – tette hozzá Alessandro Monteduro, a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet olaszországi igazgatója.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria