Kapuvári diákok zarándoklata a Mosolygó Madonnához Osliba

Kishírek – 2022. június 17., péntek | 16:52

Június 13-án az osli Mária-kegyhelyre zarándokolt a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda közel négyszáz tanulója.

Az  5–11. évfolyamos vincés diákok közül sokan gyalogosan, mások kerékpárral érkeztek a Mosolygós Szűzanyához.

A búcsújárók először imát mondtak a kegytemplomban, Radó Tamás atya, püspöki biztos vezetésével, majd 10 órakor szabadtéri szentmisén vettek részt, melyet Szaradits József osli plébános mutatott be.

A szentmisében Németh László lelkipásztori kisegítő és Bakodi Luca hetedikes tanuló ismertették az osli Mosolygó Madonna történetét, Nehéz Ferenc írása alapján.

A liturgiát követően játék, labdarúgás és ügyességi verseny várta a diákokat az osli sportpályán, ahol a helyi önkormányzatnak és Fodor József polgármesternek köszönhetően lángost, almát és frissítőt kaptak a vincés diákok és tanárok.

A kapuvári zarándokok testi-lelki feltöltődés után a Szűzanya áldásával indultak haza.

A Hanság déli szélén fekvő kisközség, Osli kegyhelyének XIV. Benedek pápa Mária szeplőtelen fogantatása és születése ünnepeire teljes búcsút engedélyezett 1752-ben. IX. Pius ezeket a kiváltságokat 1858-ban, a lourdes-i jelenés évében tovább bővítette.

A hársfából faragott és öltöztetett Mária-szobor aranyozott ezüst koronáit még Esterházy Pál készíttette. A rokokó oltár körül egykor különféle hálaajándékok, fogadalmi tárgyak és képek voltak. Néhány jellegzetes példányuk ma is megvan a templom oratóriumában.

A templom körüli kálvária 14 stációja a múlt század közepén épült.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye; Páli Szent Vince Iskolaközpont, Kapuvár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria