Karitász-juniálist tartottak Kislődön

Kishírek – 2024. június 13., csütörtök | 14:36

Kislődön egyedülálló kulturális programsorozat zajlik 2024-ben, amely tíz állomáson keresztül mutatja be a helyi egyházközségi gyűjteményt és annak értékeit. A gyűjtemény, melyet 1985-ben Markója László hozott létre, folyamatosan látogatható, hála a közösség segítő szándékú tagjainak. A programsorozat harmadik állomása volt a juniális, amit június 8-án tartottak.

A programsorozat célja, hogy életet leheljen a gyűjteménybe különféle művészeti ágak bemutatásával, melyek vallási elemekkel, például misékkel kombinálva közelebb hozzák az embereket a helyi kulturális örökséghez. Az események között koncertek, táncbemutatók, költészeti estek és kézműves foglalkozások szerepelnek.

A juniális a programsorozat harmadik állomása. Az első rendezvény Rőthy Mihály, egykori esperes-plébános emlékére szerveződött, aki 150 évvel ezelőtt érkezett a faluba. A második alkalommal a karitász csoport névadója, Markója László 100. születésnapját ünnepelték. A legutóbbi szombat a karitász napja volt, ami reggel 6-kor kétféle pörkölt főzésével kezdődött. Az alapanyagok helyi vállalkozók felajánlásával kerültek az üstökbe, a délutáni süteményeket pedig a családok biztosították.

Mint minden karitász eseménynek, ennek is volt adománygyűjtési célzata. A juniális különlegessége, hogy a „Kóstoló házhoz megy” program keretében 120 helyre szállítottak pörköltkóstolókat, elsősorban időseknek és fogyatékkal élőknek, akik nem tudtak részt venni a rendezvényen.

A juniális egy kellemes, baráti, valódi összetartozást szimbolizáló rendezvény volt rövid kulturális műsorral, gyerekprogramokkal, beszélgetésekkel, finom ételekkel, kellemes italokkal. A jelenlévők örömmel töltötték együtt az időt, és a szervezők úgy érzik, hogy a nap sikeres volt. Az adományokat közösségi programok finanszírozására fordítják.

A gyűjtemény az 1980-as évek óta folyamatosan bővül, és a helyi közösség tagjai továbbra is elkötelezettek annak gyarapítása iránt. A programsorozat következő eseménye a Múzeumok Éjszakája lesz, amely az egész évet betöltő rendezvénysorozat egyik csúcspontja. Az év záróeseménye az éjféli szentmise lesz.

A 2024-es programsorozat nemcsak a kultúrát és a művészetet népszerűsíti, hanem erősíti a közösségi összetartozást és átadja a helyi hagyományokat a jövő generációinak.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria