Kármelhegyi Boldogasszony-búcsút ünnepeltek Keszthelyen

Hazai – 2019. július 24., szerda | 16:00

A keszthelyi Kis Szent Teréz-bazilika kisbúcsúja alkalmából július 21-én szentmisével és körmenettel köszöntötték a Kármelhegyi Boldogasszonyt. A plébánián korábban diakónusi gyakorlatát töltő Kulcsár Dávid újmisével ajándékozta meg a híveket, zarándokokat a vasárnapi ünnepi nagymisében, melynek szónoka Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája volt.

A kisbúcsúra a Kármelhegyi Boldogasszony kilencedével készültek a keszthelyi egyházközség tagjai. Ehhez kapcsolódóan a búcsú liturgikus napján, július 16-án bemutatott szentmisén lehetőség nyílt a skapuláré ünnepélyes felvételére.

A vasárnapi búcsúi szentmisét július 21-én délelőtt tartották a Kis Szent Teréz-bazilikában.

A liturgia elején Fodor János plébános köszöntötte Kocsis Fülöp érsek-metropolitát, az újmisés Kulcsár Dávidot, az egybegyűlt zarándokokat és az egyházközséghez tartozó híveket.

Kocsis Fülöp homíliájában kiemelte: Isten mindent megtesz azért, hogy közelebb kerüljön hozzánk. Nem kell a mennyországban lennünk, hogy megtapasztaljuk az ő közelségét – az otthonába hív minket. E gondolatot azzal az ószövetségi képpel szemléltette a szónok, amikor Ábrahám a keleti vendégszeretet lelkületével otthonába fogadta a három titokzatos vendéget.

A szentleckét magyarázva arra hívott a hajdúdorogi főpásztor, hogy Szent Pál apostollal együtt mi is örömmel szenvedjünk Krisztusért és másokért, mert „a szenvedésnek akkor van értelme, ha azt másokért vállaljuk. Ez a szenvedés járjon derűvel az arcunkon.” Ne hagyjuk, hogy szenvedéseink kárba vesszenek, hanem ajánljuk fel az Istennek másokért és önmagunkért, odatéve Jézus szenvedése és keresztje mellé – hangsúlyozta Kocsis Fülöp.

Az evangéliumban szereplő Mária alakja és Ábrahám története közötti párhuzamokra felhíva a figyelmet arra buzdított a főpásztor, hogy Ábrahámhoz és Máriához hasonlóan mi is meg tudjunk állni hétköznapi feladataink közepette, hogy oda tudjunk figyelni Jézusra; megértsük, hogy kicsoda számunkra, és észrevegyük, hogy Jézus ott lakik bennünk.

Tegyünk félre mindent arra az időre, amikor szentmisén veszünk részt, hiszen erre figyelmeztet bennünket a keleti liturgia szövege: „tegyünk félre mostan minden földi gondot”, mert a szentmise a legnagyobb titok és a legnagyobb ajándék számunkra – hangzott el a búcsúi szentbeszédben.

A szentmise körmenettel folytatódott Keszthely utcáin: a lakóházak ablakaiban égő gyertyák és virágok várták a körmenetben érkező Kármelhegyi Boldogasszonyt – karján Jézussal és a skapuláréval.

Visszaérkezve a templomba a zarándokok a Te Deumot énekelve hálát adtak a kapott kegyelmekért.

A szentmise végén újmisés áldásban részesültek a jelenlévők.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria