Kárpát-medencei Háló-találkozót rendeztek Balazséron

Külhoni – 2015. december 3., csütörtök | 12:36

November 20. és 22. között rendezték meg a Kárpát-medencei Háló-találkozót a Beregszász melletti balazséri Béthel Konferencia Központban. A rendezvényt évente más-más anyaországi vagy határon túli településén szervezik meg.

Az idei találkozó mottóját és központi gondolatát egy Szent Márk evangéliumából való idézet adta: „Senki sem tölti az új bort régi tömlőbe, vagy ha mégis, a bor szétveti a tömlőt, és a bor is, a tömlő is tönkremegy. Az új bor új tömlőbe való.” (Mk 2,22)

A találkozón együtt gondolkodtak a felvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi, délvidéki és a magyarországi történelmi egyházakhoz tartozó keresztények az egyház üzenetéről, jövőjéről és ezen belül a Háló közösség lehetséges feladatairól. Olyan kérdésekkel foglalkoztak, mint az egyház szerepe a 21. században, mit jelent ma kereszténynek lenni, milyen kihívásokkal és változásokkal kell szembenéznünk a 21. században, mit üzen számunkra Ferenc pápa.

A rendezvényen elsőként Thúróczy György, a Kárpát-medencei Háló Közösségfejlesztő Egyesület társelnöke szólt a jelenlévőkhöz, majd Bodó Márta kolozsvári előadó az egyház múltját és jelenét vázolta, a jövőképet is előrevetítve. Ismertette Ferenc pápa megnyilatkozásait is. Felvetéseit a hallgatók tíz kiscsoportban dolgozhatták fel és gondolhatták tovább. Délután műhelymunka következett. Négy csoportra osztva a résztvevőket tréningszerűen, egyéni, csoportos és közös összegző munkában dolgozták fel, hogy milyennek látják egyházukat a közösség tagjai, és mit várnak el a jövőben a Hálótól.

A zárónapon Szeibert András a műhelymunkákat és az egész találkozót összegezve elmondta, hogy a fő célok nem változnak a Hálóban, de azt pontosabban kell látni, hogy a sokféle tevékenység közül mi tartozik a közösség fő vonalához. Vonzó attól lesz a Háló, hogy szabadságot ad a tagoknak, nem köti meg a kezüket, és sokféle fejlődési lehetőséget nyújt.

A rendezvény zárásaként a vasárnapi szentmisét Vreckó Ferenc zentai plébános mutatta be.

Forrás és fotó: Háló.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria