Katolikus hitre tér egy férfi, aki ötször tért vissza a klinikai halálból

Kitekintő – 2010. március 31., szerda | 15:13

Az Egyesült Államok Püspöki Konferenciájának közlése szerint nagyszombaton ezrek csatlakoznak a Katolikus Egyházhoz, köztük egy harmincéves pennsylvaniai férfi, aki ötször állt a halál küszöbén.

Jeremy Feldbusch Irakban teljesített katonai szolgálatot. 2003 áprilisában egy robbanólövedéktől mindkét szemére megvakult, és súlyos agysérülést szenvedett. Nem sok esély látszott a túlélésre. Az orvosok hat hétig mesterséges kómában tartották; ötször próbálták levenni a gépről, de életműködése mindannyiszor leállt, és újra kellett éleszteni. A hatodik próbálkozás sikerrel járt: a beteg eszméletre tért.

Az eredetileg metodista vallású Feldbusch azt kérdezte apjától: „Miért vette el Isten a szemem világát?" Apja kérdéssel válaszolt: „Miért adta vissza az életedet?" – Lábadozása során a fiatalember „arra a meggyőződésre jutott, hogy az életben minden okkal történik, és elhatározta, hogy további életében sebesült bajtársait fogja szolgálni. Azt is eldöntötte, hogy katolikus hitre tér. Az Egyház nagyszombaton, sorsfordító iraki sérülésének hetedik évfordulóján fogadja tagjai közé" – idézi az amerikai püspökök sajtóközleményét a Zenit.  

A közleményben az is olvasható, hogy húsvétkor több ezren teszik le a katolikus hitvallást, elsősorban az Egyesült Államok déli-délnyugati területein. A Dallasi Egyházmegye  3000 új katolikust fogad be; közülük 700-an most keresztelkednek, 2300-an pedig meg voltak keresztelve, de most lépnek teljes közösségre az Egyházzal. A San Antonió-i Főegyházmegyében 1112 a csatlakozók száma, és körülbelül ugyanennyi a Forth Worth-i Egyházmegyében is. Az Atlantai Főegyházmegye hívőinek száma 1800-zal növekszik, ami minden korábbinál magasabb szám a régióban.

A nyugati parton a Los Angeles-i Egyházmegye, amely az ország legnépesebb egyházmegyéje, 2400 új taggal gyarapszik. Más egyházmegyékben 1000 és 1300 között van a csatlakozók száma (Seattle: 1161, Detroit: 1225, Cincinnati: 1049, Denver: 1102, Arlington: 1100, Washington: 1150 fő). A püspökkari közlemény megjegyzi, hogy a több mint 68 millió taggal az Egyesült Államok legnagyobb felekezeteként számon tartott Katolikus Egyház létszáma a tavalyi év során 1,5 százalékkal nőtt.

Magyar Kurír