Katolikus pedagógusoknak szerveztek továbbképzést Mohácson

Kishírek – 2018. április 13., péntek | 12:28

Intézményi továbbképzésen vettek részt a mohácsi Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola és a Szent Ferenc Katolikus Óvoda pedagógusai április 11-én.

A Katolikus Pedagógiai Intézet szervezésében Görbe László piarista szerzetes tartott előadást a mohácsi katolikus iskola és óvoda dolgozóinak. Először az oktatás történetéről beszélt, az ókortól napjainkig; majd a szervezési feladatokról, az iskolaigazgató szemszögéből; végül a társadalomnak az iskolával szembeni elvárásairól.

A katolikus oktatási-nevelési intézmény tantestületének tagjai is küzdenek a „pedagógus betegségekkel”, a munkamániával vagy a munka értelmetlenségének érzésével, ám a pedagógusmunka életpálya, ahol örülünk, hogy részt vehetünk a „katedrális építésében”, és nem csak a pénzért dolgozunk – fogalmazott az előadó.

Kiemelte: a tanár példakép, ezért tisztában kell lennie azzal, szabad ember-e, s nem valamilyen hamis támasz rabja. A keresztény pedagógusnak ismernie kell vallását, sugárzó, optimista személyiségnek kell lennie, aki az elbotló diáknak is segíteni akar és tud.

A továbbképzésen az univerzum csodálatos világáról való ismereteiket is bővíthették a résztvevők: előadásában a fizika szakos piarista szerzetes arra világított rá, hogy a világot Isten tökéletes rendezési elv alapján alkotta, melyben az ember mint teremtmény végtelenül keveset tud a világegyetemről.

A program szentmisével zárult: a prédikációban újból elhangzott, hogy nincs más feladatunk, mint hinni és rábízni magunkat Istenre.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria