Katolikus templomot épített egy muszlim férfi Boszniában

Kitekintő – 2022. augusztus 7., vasárnap | 18:04

A szeretet és az egység nevében egy középkori katolikus templom maradványaira épített ismét katolikus templomot a bosznia-hercegovinai Vesela településen egy muszlim vallású boszniai férfi, Husejn Smajic – jelentette augusztus 3-án a horvát média.

Hazánkért, amelyet Bosznia-Hercegovinának hívnak. Az egységért és azért, hogy nemzetiségi alapon ne különböztessük meg egymást, hanem tiszteljük egymást emberként és ne váljunk törzsekké – mondta Husejn Smajic a templom augusztus 2-i felszentelésén, számos vendég és hívő előtt. A muszlim férfi a templomot „a béke, a szeretet és a tisztelet templomának” nevezte.

Az épületet felszentelő Vinko Puljic nyugalmazott érsek elmondta: bár a templom még nincs kész, mindenképpen szimbolikus jelentőséggel bír.

Smajic 2014-ben bukkant saját birtokán egy középkori katolikus templom maradványaira, miközben házi vízerőművet akart építeni. A felfedezését jelentette az illetékes intézményeknek, bizonyítékokkal szolgálva arra, hogy középkori katolikus templom maradványaira bukkant.

A férfi később saját forrásból, szakértői felügyelet mellett folytatta az ásatásokat. A helyszínről értékes régészeti leletek kerültek elő – írja a Dnevni Avaz című szarajevói napilap internetes oldalán.

Becslések szerint a kéthajós, 32 méterszer 22 méteres templom a 13. századból származott. Erről tanúskodik egy 1406-ból fennmaradt írásos dokumentum is, amely szerint ebben a templomban tartották a boszniai ferencesek káptalani gyűléseiket és a szentélyt Ostoja István boszniai király is meglátogatta.

Smajic a földet az érsekségnek adományozta, majd a feltárt falak konzerválása után új, ugyanolyan templom megépítése mellett döntött.

A tomislavgradi Ferences Múzeum felügyelete mellett 2015 óta folynak régészeti feltárások a területen, amelyek során 12 sírt is találtak, köztük Gruba Ilona boszniai királynőjét, aki 1395 és 1398 között uralkodott. A sírokból aranyszállal varrott ruhadarabok, bársony, továbbá számos luxuscikk került elő, amelyek az ezen a területen élt nemesi családokhoz kötődnek.

Vesela fontos kereskedelmi központ volt a középkorban. Régészek itt tárták fel a boszniai királyság területének egyik legnagyobb templomát, és a történelmi források szerint Vesela környékén ferences kolostor is működött.

Forrás: MTI

Fotó: Boszniai Katolikus Egyház

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria