Kenyai küldöttség járt a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál

Hazai – 2022. augusztus 7., vasárnap | 20:34

Kenyai püspökökből és a kenyai parlament képviselőiből – a keresztény munkacsoport tagjaiból – álló delegáció látogatott Európába, szakmai körútra. Egyetlen magyarországi szervezetként a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot (MMSZ) is meglátogatták és kérték szakmai segítségét – adta hírül az MMSZ augusztus 5-én honlapján.

Bár Kenya és Magyarország első ránézésre nagyon távoli és különböző országnak tűnhet, vannak olyan társadalmi folyamatok, amik hasonlóan érintik a két államot. Az egyik ilyen jelenség a migráció.

Az orosz–ukrán háború hatására a lakhelyüket biztonsági okokból elhagyni kényszerülő menekültek tömegesen jelentek meg Magyarországon; ellátásukat, integrációjukat Magyarországon többek között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat végzi. A szervezet ilyen irányú tevékenységekor hosszú évek tapasztalatára támaszkodhat, az elmúlt évek során több sikeres integrációs programot is megvalósított. A képviselők a segélyszervezet menekülteknek nyújtott programjait megismerték részleteiben, és mint tudástranszfert kérték annak kenyai átültetését.

A komplex segítségnyújtás ugyanakkor nemcsak az országhatárt átlépő személyek ellátása esetén alkalmazható. A migráció legalacsonyabb területi szintje a településhatárt átlépő vándorlás, ami a kelet-afrikai országban igen intenzív folyamat. Munkalehetőség hiányában ugyanis jelentős tömegek költöznek vidékről a több lehetőséget, biztosabb megélhetést jelentő nagyvárosokba. Ez a vándorlási célterületeken lakhatási kihívást okoz: sokaknak csak a nyomornegyedekben jut megfizethető hajlék.

A probléma kezelésében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat már több mint egy évtizede segíti az afrikai államot: kenyai nagyvárosi szegregátumokban végez hiánypótló munkát, elsősorban higiénikus WC-ket és tiszta ivóvizet biztosító szanitációs központok létesítésével.

A magyar segélyszervezet az integráció és a nyomortelepeken folytatott munka összekapcsolásaként 2021-ben indított repatriációs programot Kiberában, Kenya fővárosának legnagyobb nyomornegyedében. A program ötven családnak segít a nyomornegyedből visszaköltözni vidéki otthonába, és a tartós megtelepedés elősegítése érdekében képzésekkel és anyagilag is támogatja a kedvezményezetteket vállalkozási ötleteik megvalósításában.

A kisumui egyházmegyében zajló, szociális innovációnak számító reintegrációs programra a kenyai parlamenti képviselők modellprogramként tekintenek, és a látogatás során kérték annak kiterjesztését az ország többi részére.

Budapesten a képviselőket Solymári Dániel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője fogadta és kísérte. A találkozó során bemutatkozott Tarrósy István, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Afrika Kutatóközpontjának igazgatója is, aki a PTE afrikanisztikai munkáját ismertette, valamint a Máltai Szeretetszolgálat és a PTE együttműködésében megvalósított programokat mutatta be.

A delegáció püspöktagjai továbbá kérték a magyar segélyszervezet részvételét a kenyai egyetemeken zajló továbbképzésekben, amely már elemeiben elindult a PTE együttműködésével.

A sikeres szakmai találkozó fontos mérföldköve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kenyában folytatott munkájának.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria