Képernyőn égő gyertyák – Online imaest a tiszta szerelemért

Megszentelt élet – 2020. október 25., vasárnap | 18:05

Idén tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Nyolc Boldogság Közösség, a TestTeo és az Országos Lelkipásztori Intézet a „Tiszta szerelem” imaestet Budapesten, az Örökimádás templomban – ezúttal sokkal inkább a kamerák, mint a helyszíni résztvevők előtt. A Nyolc Boldogság Közösség összefoglalóját olvashatják.

A fiataloknak egy – talán nem is annyira jelképes létszámú – csoportja bátorított bennünket, szervezőket jelenlétével, az előző évek hangulatára visszaemlékezve. Az embernek mégis elszorult a szíve. Hol vannak az egész templomot betöltő, dicsőítő párok és egyedülállók? Hol vannak a közbenjárást kérők, akik Istenre akarták bízni szándékaikat?

Tudtuk és reméltük, hogy ott vannak – a képernyők előtt.

Idén a Bonum TV közvetítette az imaestet, élő adásban. Tudtuk, hogy mindaz, amit át akarunk adni, most a kamerákon keresztül juthat el azokhoz, akiket eddig szemtől szembe láttunk.

„Kezetekben pedig égő gyertya legyen” – kezdte Marton Zsolt váci megyéspüspök, az MKPK családreferense a homíliát, felidézve ezzel az idei imaest mottóját. „A gyertya a világítást szolgálja, hogy lássunk és látszódjunk” – magyarázta püspök atya a Szentírás szavait. Mi más által látszódhatnánk, mi más lehet az üzenet, melyet személyesen vagy a televízió közvetítésével átadva eljuttatunk az emberekhez, ha nem az állapotbeli tisztaság üzenete?

„Mert az az Isten akarata, hogy jót cselekedve elnémítsátok az oktalan emberek tudatlanságát” – idézte a főpásztor Péter apostol első levelét.

Mi így, tisztaságban és jóságban akarunk világítani, ebben a világban – összegezte Marton Zsolt. – Itt már nem számít, hány arcot látunk magunk előtt, csak az, hogy Krisztus tiszta szeretetével átitatva őt magát, az embert testi valóságában megteremtő Istent vigyük el másoknak. Nem számít más, mint hogy közvetíthessük őt, aki a II. vatikáni zsinat megfogalmazása szerint a „népek világossága”.

A szentmisét követő imádságban a jelenlévők egy-egy úszó mécsest gyújthattak meg a köztünk lévő Krisztust szimbolizáló húsvéti gyertyáról – és a világosságot kifejező gyertya meggyújtására kaptak meghívást az online résztvevők is.

A cél egy volt: Jézus behívása a kapcsolatainkba, hogy szeretetével legyen jelen a Megváltó ott, ahol sebezhetők vagyunk, nemi identitásunkban, testben való létezésünk méltóságában.

Az Oltáriszentség elé kitett tálban úszó néhány mécses mellé odaképzeltük a távolról résztvevők égő gyertyáit, és tudtuk, éreztük, hogy sokan vagyunk, „mert nagyon sokan vágynak a tisztaságra” – ahogy elhangzott a homíliában.

És még valamiből tudtuk: idén tizenegy helyszínről kaptunk visszajelzést, Kárpát-medence szerte, hogy követik az imaestet, vagy azzal párhuzamosan imádkoznak a tiszta szerelemért.

Forrás és fotó: Nyolc Boldogság Közösség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria