Kerekasztal-beszélgetést rendeztek Szabadkán az ökumenikus imahét alkalmából

Külhoni – 2023. január 24., kedd | 19:54

A több mint száz éves hagyománnyal rendelkező ökumenikus imahét rendezvénysorozatába a Szabadkai Egyházmegye is bekapcsolódott. Keresztények együtt – Felekezetközi párbeszéd az ökumenizmusról címmel kerekasztal-beszélgetést szerveztek január 22-én, vasárnap este Szabadkán, az Augustinianum pasztorális központban a város történelmi egyházainak képviselőivel.

A beszélgetés elején Fazekas Ferenc egyházmegyei kormányzó köszöntötte az egybegyülteket. Beszédében elmondta: miközben szomorúság tölti el az embert az egység hiánya miatt, mégis a remény lelkületét hordozva kell dolgoznunk, az egység érdekében.

Az est moderátora Mirko Štefković, a Szabadkai Egyházmegye vagyonkezelője bevezetőjében elmondta: nekünk, „akik dicsekszünk Jézus Krisztus nevével”, kötelességünk és küldetésünk megmutatni és tanúsítani, hogy Krisztushoz tartozunk. Mindannyian, a saját rítusunk és hitvallásunk szerint Jézus Krisztust megváltónknak és üdvözítünknek valljuk. Isten elvárja tőlünk, hogy figyeljünk oda a másik emberre, törekedjünk jó kapcsolatokra, egyszóval szeressük a másikat. Isten joggal várja el tőlünk, hogy a teremtett világban ezzel a lelkülettel viszonyuljunk egymáshoz, hisz mindannyian az ő teremtményei vagyunk. Így szólít fel minket a béke és az egység építésére.

Bevezetőjét követően bemutatta a résztvevőket: Zdenko Grubert, a szabadkai ferences rendház gvárdiánját, Dragan Stokin ortodox papot, Harangozó László református lelkészt és Szöllősi Tibor temerini plébánost.

Dragan Stokin megköszönte a meghívást és kifejezte háláját, amiért részese lehet a kerekasztal-beszélgetésnek. Elmondta, hogy szerinte az ökumenizmus bennünk kezdődik, az egység kulcsa bennünk van, hisz a Jézus Krisztus iránti kapcsolatunk az, amely alapot ad a közös gondolkodásnak. Nélküle sok a keresztény, de kevés a hívő.

„Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra” – az idei ökumenikus imahét üzenetét mutatta be Harangozó László, református lelkész, majd konkrét példákkal alátámasztva mesélt arról, hogy milyen közös tevékenységet folytatnak a református és katolikus fiatalok Szabadkán.

Zdenko Gruber, a szabadkai ferences rendház gvárdiánja arról beszélt, hogy számára milyen csodálatos Szabadka sokszínűsége és hálás, amiért nemcsak az ünnepek örömeit oszthatjuk meg egymással, hanem az egyházak együttműködése a hétköznapokban is megnyilvánul.

„Nekünk keresztényeknek gondolatainkkal és magatartásunkkal a krisztusi egység értékeit kell képviselnünk” – mondta Szöllősi Tibor temerini plébános. Szerinte a feladat nem könnyű, de egyetlen útja az, ha úgy közelítünk a másikhoz, a másként gondolkodó testvérekhez, hogy kiüresítjük önmagunkat és figyelmünket a másikra irányítjuk.

Szerző: Illés Hajnalka

Forrás: Szabadkai Egyházmegye sajtóirodája

Fotó: Kovács Attila/Szabadkai Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria