Keresztények és muzulmánok béketörekvései Közép-Afrikában

Kitekintő – 2013. december 17., kedd | 18:07

Keresztény és muzulmán vallási vezetők találkoztak december 11-én Banguiban, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, hogy közösségeik nevében megbékéljenek egymással. A találkozót semleges helyen, a PK13 nevű városrész vezetőjének házában tartották. Azért itt, mert Banguinak ebben az ismert, külvárosi negyedében nemrégiben több napig tartó, vallási indíttatású erőszak zajlott. A La Croix tudósítását olvashatják.

Az Oscar Faki baptista lelkész által szervezett találkozón közel száz vallási vezető és helyi lakos vett részt. A lelkész a keresztények és a muzulmánok közötti, több napig elhúzódó konfliktussorozat miatt döntött úgy, hogy a keresztények nevében békülő megbeszélésre hívja a városrész három imámját.

„A keresztények nevében kértem a muzulmánokat, hogy kérjenek elnézést a keresztények ellen elkövetett minden ellenséges cselekedetükért. Egyben arra is kértem őket, hogy fogadják el a keresztények bocsánatkérését minden sérelemért, amit a keresztények okoztak nekik. Elfogadták. Összeölelkeztünk. Telefonszámot cseréltünk. Ettől a naptól kezdve érezzük úgy, hogy béke van” – mondta el Oscar Faki az RFI francia rádiónak.

Hogy ez a béke fenn is maradjon, a vallási vezetők arra biztatták a keresztényeket és a muzulmánokat, hogy szervezzenek közös járőrszolgálatot, és jelentsék, ha erőszakos cselekedetet látnak a PK13 negyedben. „Kölcsönösen szükségünk van egymásra” – mondta Ousman, a városrész imámjának szóvivője.

A találkozó során minden résztvevő fontosnak látta hangsúlyozni, hogy az ország függetlensége óta a most megoldottnak látszó konfliktus kitöréséig a keresztények és a muzulmánok békében éltek egymás mellett.

Magyar Kurír
(já)