Újjáépítették az útszéli keresztet Lillafüreden

Kishírek – 2018. április 18., szerda | 15:24

Újjáépítették a lillafüredi Palotaszálló és a Tókert panzió között található útszéli keresztet. Az elkészült alkotást április 14-én áldotta meg Mikolai Vince diósgyőri plébános.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Közel egy esztendeje, pünkösd táján vette észre egy arra járó helybéli, hogy repedések miatt balesetveszélyessé vált az 1833-ban a kolerajárvány emlékére állított útszéli kereszt. Jelentették mindezt az illetékesek felé, majd elkezdődtek a helyreállítási munkálatok.

Dombovári Tibor, a Lillafüred Alapítvány elnöke az új kereszt megáldása előtt elmondta, a régi keresztet nem lehetett felújítani, így újra kellett építeni. Az újjáépítés finanszírozásához hozzájárult a Lillafüred Alapítványon kívül a Palotaszálló és a Tókert panzió is. A kivitelezést a miskolci Alpin Technika Kft. szakemberei végezték el.

Az újjáépített útszéli keresztet április 14-én áldotta meg Mikolai Vince főesperes, diósgyőri plébános, aki felidézte, hogy az utak mentén és az útkereszteződéseknél régen feszületet állítottak, Krisztus szenvedésére emlékeztetve az arra járókat. Ilyen kereszt a lillafüredi is, amelynél meg lehet pihenni, lehet imádkozni, elmélkedni.

Szöveg és fotó: Fojtán László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria