Kertet és szobrot avattak Mindszenty József emlékére Zalaegerszegen

2016. június 10., péntek | 16:10

Zalaegerszegen, a Jézus Szíve ferences templom szomszédságában június 9-én, csütörtökön felavatták a megyeszékhely egykori apátplébánosáról, Mindszenty József bíborosról elnevezett kertet és benne az esztergomi érsek szobrát.

Az ünnepi ceremónia szentmisével kezdődött, melyet Márfi Gyula veszprémi érsek celebrált. A főpap prédikációjában úgy fogalmazott: lehet, hogy a focirajongóknak Puskás Ferenc, az ökölvívást figyelemmel kísérőknek pedig Papp László, a keresztényeknek minden bizonnyal világszerte Mindszenty József jut először eszébe Magyarországról. Az érsek hozzátette: hazánk utolsó hercegprímása szerette egyházát s nemkülönben hazáját, mi pedig „adjunk hálát a Jóistennek, hogy a példánk lehetett”. Majd Márai Sándort idézve azt kívánta, hogy „Mindszenty bíboroshoz hasonlóan mi is azokhoz tartozhassunk, akik a végső kérdésekre egész életükkel felelnek”.

A szentmisét követően Márfi Gyula megáldotta a templom szomszédságában megépített kertet és a Párkányi Raab Péter szobrászművész által készített életnagyságú Mindszenty-szobrot.

Régi álom vált valóra ezzel a kerttel, amiért nagyon hálás a helyi közösség – fogalmazott beszédében Balaicz Zoltán polgármester, majd felidézte: Mindszenty (Pehm) József 25 éven keresztül volt a megyeszékhely apátplébánosa, azaz aktív életének legnagyobb részét itt töltötte. S ebben a negyedszázadban a város és a katolikus közösség is hatalmas fejlődésen ment keresztül. Fölépíttette a ferences templomot és kolostort, iskolát, múzeumot és nyomdát alapított, s szeretetotthont hozott létre – villantott föl pár állomást az életútból a polgármester, leszögezve: az egykori apátplébános egész életében és későbbi emlékirataiban is nagy szeretettel gondolt Zalaegerszegre. Balaicz Zoltán kiemelte: a Modern Városok Program részeként Mindszenty-múzeum is épül a városban. Az 5,7 milliárd forintos kormányzati támogatással megvalósuló „Mindszenty-program a kert mai avatásával elindult” – jelentette be a városvezető.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter Mindszenty Józsefet mint államférfit mutatta be beszédében, kiemelve: az egykori bíboros a „20. század erkölcsi iránytűje volt, hiszen a múlt század minden diktatúrája minden állomáshelyén letartóztatta”: Zalaegerszegen a Tanácsköztársaság kommünje, a náci hatalom idején a nyilasok Veszprémben, Rákosi kommunista rendszere pedig Esztergomban. Mindszenty vezércsillaga a magyarságnak, hiszen egész életében, minden előjelű diktatúrával szemben az igazság oldalán állt – mondta Semjén Zsolt.

Ocsovai Grácián ferences szerzetes, a zalaegerszegi Jézus Szíve-templom plébánosa elmondta: a kert 23 millió forintos beruházás eredményeként, nagyrészt az önkormányzat támogatásával, valamint a hívek áldozatos adományai révén valósult meg, amiért hálás köszönet jár, majd Mindszenty Józsefet idézve reményét fejezte ki, hogy az emlékpark rövid időn belül „a lelki örömök helyévé válik”.

Forrás: Zalai Hírlap Online

Fotó: Umberto Pezzetta/Zalai Hírlap Online

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat