Két cigány közösség imádkozott együtt Fügödön

Hazai – 2024. június 24., hétfő | 15:03

Az encs-fügödi Szent Tamás-kápolnában két cigány közösség imádkozott együtt június 16-án, vasárnap.

Az Encs Fügöd nevű városrészében épült keresztelőkápolnát Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök szentelte fel 2015 novemberében, Szent Tamás apostol, India misszionáriusának tiszteletére.

A kápolna és a melette lévő közösségi tér létrejöttében nagy része volt a korábbi encsi parókusnak, Petrasevits Dénesnek, aki szívügyének tekintette a híveivel való törődést, valamint egy olyan hely biztosítását számukra, ahol mindennap összegyűlhetnek. Az építési munkálatokat már a 2014 novemberében Encsre kinevezett parókus, Pacsai János protopresbiter irányította.

A kápolna Kéki-Luterán György építész tervei alapján készült, mind tájolásban, mind jelképrendszerében igazodva a görögkatolikus hagyományokhoz. Különlegessége, hogy keresztelőmedencéje is van, ahol a görögkatolikus rítus szerint alámerítkezéssel keresztelnek.

Fügödöt több más településsel együtt 1984-ben csatolták a városi rangot kapott Encshez. A Dankó Pista utcából és a Hársfa utcából álló telepen nagyon szegény, munka nélküli cigány lakosok élnek, közel 450 ember.

A mintegy száz gyermekkel működő iskolában sokan vesznek részt a görögkatolikus hitoktatásban, és a nagyobb ünnepeken rendszeresen keresztelnek, alkalmanként tíz-tizenöt főt.

A településen korábban nem volt olyan közösségi tér, ahol az ott élők össze tudtak volna gyűlni.

A Szent Tamás tiszteletére felszentelt kápolnában gyűltek össze idén június 16-án, vasárnap délután a felsőregmeci és a fügödi cigányok, hogy együtt imádkozzanak.

A kápolnát egy helyi asszony, Tulyu Viki mutatta be a vendégeknek, és valószínűleg tudott újat mondani a fügödieknek is, akik közel hatvanan jöttek el, a vasárnap délutánjukat hálaadásra szánva.

Az Itt van az Úr, énekeljünk örömmel! kezdetű dallal nyitották meg a délutáni programot.

Az énekek között Mundér Attiláné beszélt a saját, a családja és a Lipusz Laci atya által vezetett regmeci görögkatolikus cigány közösség életéről.

Orosz Istvánné, a Miskolci Egyházmegye cigánypasztorációs megbízottja az Úr mindenre és mindenkire irányuló szeretetéről szólt.

Orosz Istvánné már jó ideje együtt imádkozott egy fügödi családdal, és most az egész közösséggel hálát adtak azért, hogy a harmincéves, nagybeteg, többgyermekes anyuka hazatérhetett a kórházból, sőt részt is tudott venni a kápolnában tartott imádságos programon.

Az imádság résztvevői ezt követően a kápolna udvarán álló keresztnél a (nem hivatalos) cigány himnuszt is elénekelték. „Megáldottál, megváltottál, országodba befogadtál!” – zárult az ének.

A kápolna mellett álló örmény keresztet, melyet Mazúr József fafaragó és Ramács Csaba asztalosmester tölgyfából készítettek, a népirtások áldozatainak emlékére emelték. Mintázatul az életet jelképező, felfelé irányuló indákat, metszéspontjába az örmény népet szimbolizáló rózsát faragtak a mesterek.

Búcsúzóul azt kérték a fügödiek, hogy legyen rendszeresen imádkozás a kápolnában, „hiszen mindannyiuknak van miért köszönetet mondani a Jóistennek, és mindannyiuknak van mit elé tárni, hogy az Ő segítségével oldódjanak meg az élet dolgai”.

Az imádság után a résztvevők még hosszasan beszélgettek a kápolna udvarán.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria