Két és fél év után újra ülésezett a szentszéki–magyar vegyesbizottság

Hazai – 2010. október 5., kedd | 14:47

A kormány kifizeti az előző kormány által a Szentszékkel kötött nemzetközi megállapodást sértő módon ki nem fizetett, az egyházi intézményeknek járó összegeket, valamint úgy kívánják átalakítani a törvényeket, hogy azok megfeleljenek az egyenlő finanszírozás elvének, és így a közfeladatot ellátó egyházi intézmények ugyanolyan támogatást kaphassanak, mint az ugyanilyen állami és önkormányzati intézmények – mondta a szentszéki-magyar vegyesbizottság ülése után Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A magam részéről különösen örülök, annak, hogy sikerült újrakezdeni a szentszéki–magyar vegyesbizottság munkáját, mivel 2004-ben én indítványoztam annak létrehozását – mondta Juliusz Janusz, Magyarország apostoli nunciusa a Parlamentben, a bizottság újbóli ülése után tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: különböző okok miatt 2008-ban számos körülmény megváltozott, ezért azóta nem ült össze ez a bizottság. „Most végre sikerült összeülnünk, áttekintettük azt, ami eddig kimaradt, és örülünk, hogy bizalommal nézhetünk a további munka elé.”

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a kabinet nemzetpolitikáért, nemzetstratégiáért felelős tagja, a KDNP elnöke kifejtette: az előző kormány a jogállamot sértő módon nem tartotta be a magyar állam és a Szentszék közti nemzetközi megállapodást, így komoly állami tartozás halmozódott fel az egyházak felé, amit az Állami Számvevőszék is megállapított. Az előző kormány megkárosította az egyházi iskolákba járó gyerekeket és tanárokat is, ezen pénzek kifizetésének ütemezéséről is tárgyaltak a felek. Ugyanakkor az oktatási törvénytől kezdve a szociális törvényig úgy alakítják át a törvényeket, hogy azok megfeleljenek az egyenlő finanszírozás elvének, és így a közfeladatot ellátó egyházi intézmények az iskoláktól a kórházakon át a múzeumi gyűjteményekig ugyanolyan támogatást kaphassanak, mint az ugyanilyen állami és önkormányzati intézmények, és ne diszkriminálják őket.

Végül Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek elmondta: a mostani találkozó egy folyamat újraindítását jelenti. Gyakran előfordult, hogy sok idő eltelt, míg a gondolatból tett lett, habár sok mindenben egyetértettek az állami féllel. Most viszont megállapodtak, hogy október végére, 31-éig szövegszerű, konkrét eredményekre jutnak a legfontosabb kérdésekben. Leszögezte: figyelembe veszik az ország helyzetét is, hiszen szolidárisak az egész társadalommal.

A szentszéki–magyar vegyesbizottságnak egyházi részről tagja Juliusz Janusz apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek; Ternyák Csaba egri érsek, Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök, Pápai Lajos győri megyéspüspök, Székely János esztergom–budapesti segédpüspök, Mohos Gábor, az MKPK titkára; Écsy Gábor, a Magyar Katolikus Karitász országos igazgatója és Radnay József, a PPKE professzor emeritusa.

Állami részről Semjén Zsolt, Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára; Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára; Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára; Jávor András, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közigazgatási államtitkára; Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára; Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára; Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára, valamint Schanda Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Jog- és Államtudományi Karának dékánja vesz részt a testület munkájában.

A bizottság két elnöke Semjén Zsolt és Juliusz Janusz. A vatikáni szerződést 1997. június 20-án kötötte meg Magyarország és az Apostoli Szentszék, az Országgyűlés 1999-ben ratifikálta.

Magyar Kurír