A két Korea egyesítéséért imádkoztak az EVT közgyűlés résztvevői

Kitekintő – 2013. november 4., hétfő | 12:04

A Dél-Koreában szervezett találkozó résztvevői a két Korea közötti megbékélésért és a két ország egyesítéséért imádkoztak november 2-án és 3-án a félsziget szomorú történelmének emlékhelyein, a két állam határvonala mentén.

Az Egyházak Világtanácsa tizedik közgyűlésének háromezer résztvevője béke zarándoklaton vett részt november 2-án és 3-án, melynek keretében több történelmi emlékhelyet látogattak végig a két Korea határvonalán – írja a La Croix.

A rendezvény az Imdzsingak Pavilonban kezdődött, ahol az öt földrész hat protestáns, anglikán és ortodox képviselője kilencszer megkongatta a békeharangot, majd több száz zarándok elénekelte az Ososo című koreai dalt, mely a két Korea egyesítésének vágyáról szól. Ezt követően a jelenlévők csendes elmélkedést tartottak.

A közeli Dora-hegyről rálátni Kidzsong-Dongra, az Észak- és Dél-Koreát 1953 óta elválasztó demilitarizált zóna egyetlen látogatható városára. Az Imdzsingak emlékpark is itt található, melyet a két Korea egyesítéséért, valamint annak a másfél millió koreainak, illetve ENSZ-katonának az emlékére létesítettek, akik a két ország közötti harcban vesztették életüket.

Az ima után az EVT 345 tagegyházának képviselői lehetőséget kaptak, hogy a koreai népnek szánt békeüzeneteiket színes szalagokra írják, és a szalagokat felkössék a világ legjobban ellenőrzött határvonalának szögesdrót kerítésére. A zarándokok – a Sung-konghoei anglikán iskola diákjainak énekével kísérve – a mangbaedani Szabadság-híd alatt gyűltek össze, ahol 12 733 északi és déli hadifogoly nyerte vissza szabadságát az 1953-as fegyverszünet aláírását követően, mielőtt a határt véglegesen lezárták.

„Szomorú, hogy ez a hatvan éve kettévágott nép nem tud közel kerülni egymáshoz” – mondta Christian Alsted dán metodista lelkész, aki ennek ellenére bízik abban, hogy az egyházak elő tudják segíteni a megbékélést. „Ez a kettéosztottság nemcsak a koreaiakon, hanem Kínán és az Egyesült Államokon is múlik” – tette hozzá az indiai Osthatheos Issac szír-ortodox püspök, a kuvaiti patriarkátus helynöke. Christopher Chanan, az ausztrál egyesült egyház lelkésze úgy véli, hogy „meg kell változtatni a szíveket és a gondolkodást, és ebben a dél-koreai keresztények nagy szerepet játszhatnak”.

Magyar Kurír
(já)