Kétezer éves sékelt talált egy kislány Izraelben

Kitekintő – 2021. november 28., vasárnap | 15:28

Egy ritka, kétezer éves sékelt fedeztek fel Izraelben egy régészeti lelőhelyen – közölte november 23-án, kedden az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).

Az ókori ezüstpénzt egy 11 éves kislány találta a jeruzsálemi óvároshoz közeli Dávid Városa Nemzeti Parkban, ahol családjával együtt segített önkéntesként egy ásatáson – ismerteti a közleményt a Times of Israel honlapja.

A 14 grammos sékelt valószínűleg a második zsidó templom egy papja verette nem sokkal a templom lerombolása előtt, a rómaiak elleni felkelés idején a lázadók segítésére. Ha a régészek feltevése helytálló, az ezüstsékel egy azon nagyon kevés tárgyak közül, amelyek közvetlenül a szent helyen készültek.

A pénzérmén egy serleg látható és az „izraeli sékel” jelentésű óhéber felirat. Régészek szerint a fémpénzt a templomban tartott ezüstkészletekből verhették. Ez egy nagyon ritka lelet, mert a régészeti ásatásokon eddig felfedezett több ezer érméből csak körülbelül harminc készült ezüstből a nagy zsidó felkelés idején – hangsúlyozta Robert Kool, az IAA numizmatikai részlegének vezetője.

A templom hatalmas ezüstkészletekkel rendelkezett, mint azt az Alföldy Géza ókorkutató által felfedezett ősi feliratból tudjuk – tette hozzá az izraeli régész. A 2011-ben Athénban elhunyt magyar tudós találta meg a római Colosseumban a feliratot, amely szerint az amfiteátrumot a zsidó templomból zsákmányolt kincsekből építették.

Forrás: MTI

Fotó: Israel Antiquities Authority/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria