Kétezerhétszáz éves súlymértéket találtak a Siratófal közelében

Kultúra – 2020. október 15., csütörtök | 18:43

Kétezerhétszáz éves, mészkőből készült súlymértéket találtak az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) régészei a jeruzsálemi Siratófal közelében – jelentette október 13-án az IAA a Facebook-oldalán.

A 2700 évvel ezelőtt, a vaskorban – izraeli időmeghatározás szerint az első szentély idejében, vagyis még a babiloni fogság, i. e. 586 előtt – mészkőből készített, gömb alakú súlymérték az ókori súlyegységek szerint két sékel – 23 gramm – súlyt határozott meg. Pontossága rávilágít a korabeli fejlett technológiai képességekre, és arra is, hogy mekkora hangsúlyt fektettek az ókori Jeruzsálemben a súlymértékek precizitására.

A lapos talppal ellátott, gömb alakú, vésett feliratos ókori súlyt nemrégiben tárták fel a Templomhegy egyik hajdani bejáratát jelző Wilson-ívnél, a Siratófal melletti területek alapos átvilágítása során.

Ezeket az ásatásokat a Siratófal Örökség Alapítvány (Western Wall Heritage Foundation) együttműködésével végzik a Templomhegy nyugati fala alatti alagút előcsarnokának bővítése érdekében, ahol a látogatókat felkészítik majd a gyalogtúrára az alagutakban. Az itt kiásott talajt a Dávid Város Egyesület szűrési programja részeként később átszűrik, megvizsgálják.

Az ásatásokat vezető Barak Monikandam-Givon és Tehila Lieberman szerint a súly tetején a héber ajin betűhöz hasonló bevésés egy egyiptomi jel, amely a sékel szó rövidítése, és a mellette lévő két vonal a két sékel mértéket jelöli.

A mészkősúly 23 grammot nyom. Korábbi jeruzsálemi leletek alapján egyetlen ekkori sékel nevű egységet körülbelül 11,5 grammnak tekintenek, ami azt jelenti, hogy a megtalált súlymérték pontosan két sékeles volt, ahogy felirata is jelzi.

Abban a korban még nem használtak ezüstből készített pénzérméket súlymértéknek, s ezért különösen fontos volt a kőből készült súlyok pontossága a kereskedéshez, a kisebb súlyú fűszerek, illatszerek, a drágább csemegék adásvételénél.

A kősúly megtalálásának helye arra emlékeztet, hogy már az első szentély idején nyüzsgő, piaci árusokkal teli élet zajlott a Siratófal környékén, amely jelenleg, a koronavírus-járvány idején szokatlanul csöndes és kihalt.

Forrás: MTI

Fotó: Israel Antiquities Authority

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria