Kétszáz éves jubileumot ünnepeltek a bánsági Móricföldön

Külhoni – 2019. november 11., hétfő | 14:13

Az 1819-ben épült móricföldi templom jubileumát november 3-án, vasárnap ünnepelték. Máthé Lóránd gátaljai plébános meghívására a 15 órakor kezdődő szentmisét Dirschl Johann általános helynök mutatta be, Jäger Martin aninai plébános koncelebrált.

A gátaljai plébániához tartozó Móricföld (1894-ig Moritzfeld; román nevén Măureni) római katolikus temploma 1819-ben épült, védőszentje Tours-i Szent Márton. A romániai Krassó-Szörény megyében fekvő település nevét első, ideiglenes templomának védőszentjéről, Szent Móricról kapta.

A plébánia a templomépületnél régebbi; Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai című kötetében ez olvasható róla: „E község a II. József császár uralkodása alatt, az 1784–86. években lefolyt harmadik német telepítés idejében keletkezett. A rom. kath. plebánia 1786-ban keletkezett és a templom 1819-ben épült.”

A templom kétszáz éves jubileumát november 3-án, vasárnap ünnepelte a közösség. Máthé Lóránd gátaljai plébános meghívására a szentmisét Dirschl Johann általános helynök mutatta be, koncelebrált Jäger Martin aninai plébános. A szentmise zenei szolgálatában közreműködött a gátaljai ifjúsági templomi énekkar Kapornyai Avram Alexandru vezetésével.

Szentbeszédében Dirschl Johann általános helynök a település történelmét idézte fel, valamint megemlékezett a falu neves szülöttéről, Pacha Ágoston első temesvári püspökről (1870–1954), akinek emléktábláját a szülői ház lebontása után a templomban helyezték el.

A liturgiát követően a résztvevők megkoszorúzták a két világháborúban elesett hősök, illetve a Szovjetunióba elhurcolt német áldozatok emlékművét.

Az ünneplés végül a templom előtt kulturális műsorral folytatódott, fellépett a dettai Edelweiß és a resicabányai Enzian német néptánccsoport.

Forrás: Temesvári Egyházmegye

Fotó: Erwin Josef Țigla

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria