Kiállítás nyílik a szaléziak magyarországi letelepedésének 100. évfordulója alkalmából

Megszentelt élet – 2013. január 15., kedd | 15:39

Január 26-án Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitja meg A jókedv rendje – Szaléziak című tárlatot a budavári palota E épületében, a Budapesti Történeti Múzeumban.

A Don Bosco Szalézi Társasága centenáriumi évét ugyanezen a napon ünnepi szentmisével nyitja meg a Szent István-bazilikában Erdő Péter, az eseménysorozat fővédnöke. Közreműködik az Egyetemi templom Don Bosco ének- és zenekara. A szalézi rend honlapjának közlése szerint az ünnepi alkalom Rómából érkező díszvendége Adriano Bregolin rendfőnöki vikárius.

A jókedv rendje – Szaléziak kiállítás rendezője, B. Varga Judit történész-múzeológus az MTI-nek elmondta: a húsvétvasárnapig, március 31-ig nyitva tartó tárlat igyekszik visszaadni a szerzetesrend derűs szemléletét, valamint bemutatja lelkigondozói és oktatói tevékenységét.

A kétrészes kiállítás első felében a látogatók az 1913-tól 1948-ig, illetve 1950-ig egyre gyarapodó rendhez kapcsolódó tárgyakat tekinthetik meg – így például a péliföldszentkereszti kegyhelyük monstranciáját. Látható lesz a rend alapítójának, Bosco Szent Jánosnak egy csontereklyéje is.

A tárlat második része az 1948-as egyházi iskolák államosítása, valamint az 1950-es rendfeloszlatás utáni tragikus időszakot szemlélteti: a látogatók megtekinthetik többek között Sándor István, az 1953-ban kivégzett szalézi szerzetes néhány személyes tárgyát, leveleit, bicskáját és túrabotját, valamint Ádám László, az akkori tartományfőnök kenyérbélből készített rózsafüzérét, amelyet a börtönben használt. Kiállítják a péliföldszentkereszti templom tetejéről tavaly lekerült mintegy kétméteres rozsdás keresztet is, mely a kommunizmus éveit jelképezi, amikor számos szalézi az ország elhagyására kényszerült, és sokakat letartóztattak közülük.

A kiállítás anyagát tavasszal Veszprémben viszik: április 19-től augusztus végéig az érseki turisztikai központban tekinthetik meg az érdeklődők.

Ábrahám Béla, a szalézi szerzetesrend magyarországi tartományfőnöke a decemberi sajtótájékoztatón elmondta: a centenáriumi rendezvénysorozat célja, hogy szélesebb körben ismertté tegyék rendjüket és alapítójukat. A centenáriumi év központi mondata: „Van, akit érdekel, ami benned rejlik” – főként az ifjúságot szeretnék megszólítani, illetve azokat, akiknek volt már kapcsolatuk velük, de eltávolodtak tőlük.

Világjáró körútján május 17. és 26. között hozzák Magyarországra a rendalapító ereklyéjét, melyet a szalézi rendházakon és intézményeken kívül több helyre is elvisznek majd; fáklyás felvonulást is tartanak az ereklyével a Szent István-bazilikától Óbudára, a szalézi tartományfőnökségre.

Október 18. és 20. között a szalézi rendfőnök, Pascual Chávez is ellátogat Magyarországra.

A Terror Háza Múzeummal együttműködve a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan február 22-én Sándor István szalézi szerzetesre emlékeznek (boldoggáavatási folyamata előrehaladott állapotban van). Sándor Istvánról játékfilmelemekkel gazdagított rövid dokumentumfilm készül, Dér András rendezésében.

A centenáriumi évben a szalézi rend négyfordulós vetélkedőt is rendez fiataloknak, erre több mint száz négytagú csapat jelentkezett. A fődíj egy torinói utazás lesz, a szaléziak vezetésével. Nyáron kerékpártúrát, illetve augusztusban Szalézi Part ifjúsági találkozót szerveznek Balatonkenesén.

A szaléziakról már nyílt egy fiataloknak szánt interaktív kiállítás január 4-én Nyergesújfalun, ahol az első szalézi iskolát alapították Magyarországon. Ez több helyen lesz megtekinthető az év során az országban, főleg egyházi iskolákban és kollégiumokban.

MTI/Magyar Kurír