Kiállítás nyílt Rómában Boldog Jerzy Popiełuszko atya tiszteletére

Kitekintő – 2020. január 24., péntek | 12:29

A Lengyelországban a kommunista rendszer bukását előidéző Szolidaritás (Solidarność) mozgalom létrejöttének 40. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt a római Pápai Szalézi Egyetemen, Jerzy Popiełuszko atya tízparancsolata címmel. A tárlat január 31-éig látogatható.

A kiállítás célja, hogy megemlékezzen egy emberről, akinek tanúságtétele ma is ösztönző erejű azoknak, akiket vallási és politikai okokból üldöznek, vagy akik elkötelezetten küzdenek az alapvető emberi jogok védelméért.

A tárlatot január 15-én nyitotta meg Janusz Kotański, Lengyelország szentszéki nagykövete. A kiállításon tíz szó nyomán mutatják be Popiełuszko atya küldetését, aki a szabadságot és az igazságot szerető bátor pap volt, a Szolidaritás mozgalom lelkipásztora – mindig közel állt a betegekhez, a szegényekhez és az üldözöttekhez.

*

Popiełuszko atyát – akit Stefan Wyszyński bíboros szentelt pappá 1972-ben – Szent Pál Rómaiakhoz írt levelének szavai ihlették: „Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat jóval” (Róm 12,21). A vallás- és véleményszabadság, az emberi jogok és az igazságosság védelmezése mindig elhangzott homíliáiban, amelyeket Varsóban mondott a „Szentmisék a hazáért” kezdeményezés keretében. A kommunista cenzúra ellenére is nyíltan bírálta a rezsimet.

Emlékezetes maradt felhívása: „Kérjük az Úrtól a félelemtől, a rettegéstől, de mindenekelőtt a bosszú iránti vágytól való megszabadulás ajándékát.” Ezzel a buzdítással fordult a lengyel néphez utolsó szentmiséjén 1984. október 19-én. Ezeket a szavakat tekinthetjük lelki örökségének, hiszen néhány órával a szertartás után a belügyminisztérium három funkcionáriusa elrabolta és megkínozta, majd megölte őt. Október 30-án találtak rá holttestére a Visztula folyóban. A hír teljesen megdöbbentette a közvéleményt és egész Lengyelországot. A temetési szertartáson több mint félmillió ember vett részt.

II. János Pál pápa 1987-ben felkereste Jerzy Popiełuszko a varsói Kosztka Szent Szaniszló-templomban található sírját. Itt végezte papi szolgálatát Popiełuszko atya, akit XVI. Benedek pápa avatott boldoggá 2010. június 6-án.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria