Kiállítással kapcsolódik a Hadtörténeti Múzeum az eucharisztikus kongresszushoz

Kultúra – 2020. február 17., hétfő | 11:30

Az idén ünnepelt évfordulók jegyében változatos programokkal várják a látogatókat 2020-ban a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban – tájékoztatta az intézmény február 13-án az MTI-t. Mindemellett a múzeum az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményeiben is szerepet vállal.

Az év elején a múzeum rögtön egy új időszaki kiállítást kínál a látogatóinak. A Plakátok az utcákon 1918–1921. Király, elnök, kormányzó című tárlat az 1918–1921 közötti korszak plakátjait, falragaszait mutatja be. „Az érdeklődők a művészi gonddal készített grafikák, illetve a nyers mondanivalójú hirdetmények segítségével követhetik nyomon az időszak politikai változásait” – fogalmaztak.

A korszakhoz kapcsolódóan idén megújul a Piavétól a Donig, a Dontól a Dunáig című állandó kiállítás 1921-ig tartó része. A tárlat az új látványelemeken és kiállítástechnikai eszközökön kívül több új műtárggyal, interaktív eszközzel is bővül, segítve a jobb és korszerűbb ismeretátadást.

Március 20-án a magyar–lengyel barátság jegyében a Hadtörténeti Intézet és Múzeum földszinti kiállítóterében nyílik tárlat. Az 1920-as varsói csata és a magyar segítségnyújtás témában programsorozat várja majd az érdeklődőket, a csata és az ahhoz köthető események 100. évfordulója alkalmából. A kiállítást konferencia követi, a tervek szerint nemcsak Budapesten, hanem Varsóban is, valamint az év kiemelkedő eseménye lesz az augusztusban Budapestről Skierniewicén keresztül Varsóba induló emlékvonat.

A Budapest Fotó Fesztivál keretén belül az Ellesett pillanatok – A magyar haderő fényképészeinek felvételei az 1960-as évekből című tárlattal várják a látogatókat.

Érdekesség lesz a Harsány-hegyi csata 333. évfordulójára tervezett kiállítás is.

Az év során, a hagyományoknak megfelelően várják majd az érdeklődőket a Forradalmi Forgatag elnevezésű március 15-i családi napra, valamint a Múzeumok éjszakájára, mely 2020-ban a második világháború befejezésének 75. évfordulóját helyezi a középpontba, felelevenítve az 1944–45-ben a magyarországi hadszíntéren történt eseményeket. A rendezvényt tudományos előadások, gyűjteménybemutatók és filmvetítések is színesítik majd.

Mindemellett a múzeum az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményeiben is szerepet vállal. A Budapesten szeptember 13. és 20. között megrendezendő esemény alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspökséggel együttműködésben időszaki kiállítást szervez. A tárlat az 1938-as kongresszus budapesti rendezvényében biztosított katonai szerepvállalás bemutatása mellett megismerteti a látogatókkal a magyar haderő fegyver- és csapatnemeinek védőszentjeit, valamint jeles egyházi ünnepeit is – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria