Kiközösítés fenyegeti az Isten törvényével szembeszegülő katolikus politikusokat

Kitekintő – 2009. szeptember 9., szerda | 15:57

„Isten törvénye mindenkire egyformán vonatkozik, a politikusokra is" – áll a lengyel püspökök által kiadott dokumentumban, amely szerint egyházi kiközösítéssel kell sújtani a magukat katolikusnak valló, ám az abortuszt nyilvánosan támogató politikusokat.

A Lengyel Episzkopátus Családbizottsága által összeállított, A házasság és a család igazságának szolgálatában című százoldalas dokumentum az Egyháznak a családra vonatkozó tanítását foglalja össze. Kiemeli a család értékét, családbarát politikát sürget, felsorolja a társadalomnak a családdal szembeni kötelességeit; nyíltan szól arról, miért rossz az abortusz, a mesterséges megtermékenyítés és az embriókkal történő kísérletezés.

„Mint II. János Pál mondta nem sokkal halála előtt, ma nagyon erős, szervezett támadások érik a házasságot és a családot, és lehet, hogy ezek az európai kereszténység elpusztítására is irányulnak” – idézi Andrzej Rêbacz országos családpasztorációs papi felelőst, a Családbizottság elnökét a polskieradio.pl internetes oldal. „E támadások része az iskolai szexuális nevelés propagálása is, amelyet elsőként Lukács György javasolt Magyarországon. A kommunista ideológus úgy gondolta, a szexuális szabadossággal lehet a leghatékonyabban kikezdeni a házasságot, hogy azután kikezdhessék a kereszténységet.”

A legnagyobb visszhangot a dokumentumnak azon szakasza váltotta ki, amelyben a lengyel püspökök a katolikus politikusok kötelességeit fogalmazzák meg. „Egyáltalán nem igaz az, hogy egy politikus vagy kormánytag a lelkiismerete ellen cselekedhet. (...) Isten törvénye mindenkire egyformán vonatkozik, a politikusokra is” – hangsúlyozzák. Leszögezik, hogy aki nyilvánosan szembehelyezkedik az alapvető erkölcsi törvényekkel – mint a Ne ölj! paranccsal – az abortusz szóbeli támogatása vagy elfogadása által, azt az egyházjog szerint azonnali egyházi kiközösítéssel kell sújtani.

„Minden katolikus számára világos kell, hogy legyen: ha elfogadja az abortuszt, és erről senkinek nem beszél, halálos bűnt követ el, és amíg meg nem gyónja, nem járulhat szentáldozáshoz. Ha viszont nyilvánosan szót emel az abortusz mellett, akkor kiközösíti magát" – fogalmaz Wojciech Cejrowski író, újságíró, katolikus kommentátor.

A kiközösítés kérdésével kapcsolatos vita tavaly lángolt fel Lengyelországban, amikor a magát katolikusnak valló Ewa Kopacz egészségügyminiszter a hírek szerint lépéseket tett egy 14 éves lány művi terhességmegszakítása érdekében.

Magyar Kurír